57 окрема мотопіхотна бригада

57th Separate Infantry Brigade
29.01.16 | оновлено: 13.01.19
57 омпбр
Військова частина А1736 (раніше: польова пошта В4533)
м. Нова Каховка Херсонської області[1]

Підпорядкування:
оперативне командування «Південь»
Сухопутних військ Збройних Сил України.

Військова частина сформована у 2014 році на основі окремих мотопіхотних батальйонів[2].

Структура частини

  • управління
  • 17 окремий мотопіхотний батальйон, А4279 (раніше пп В2304)
  • 34 окремий мотопіхотний батальйон, А4395 (раніше пп В5509)
  • 42 окремий мотопіхотний батальйон, А4472 (раніше пп В4750)
  • артилерійський дивізіон
  • протитанковий артилерійський дивізіон
  • зенітний ракетно-артилерійський дивізіон
  • танкова рота
  • розвідувальна рота
  • інженерна рота
  • медична рота
  • польовий вузол зв'язку
  • ремонтна рота
  • рота матеріального забезпечення
  • взвод снайперів
  • комендантський взвод
  • інші підрозділи


Історія частини

Довідка: Мотопіхотні бригади у Сухопутних військах були уперше створені у 2014 році на базі батальйонів територіальної оборони. Від «стандартних» механізованих бригад відрізняються меншою кількістю бронетехніки (підрозділи на автомобілях), відсутністю самохідної артилерії та відповідно штатною структурою. В перспективі повинні бути трансформовані у механізовані.

Батальйони територіальної оборони (бтро), були сформовані у травні 2014 року, відповідно до плану територіальної оборони[2] та мобілізаційного плану за територіальним принципом. Але вже влітку 2014 року, майже відразу після проведення бойового злагодження, були направлені в зону проведення антитерористичної операції, або на посилення загрозливих напрямків кордону.

Восени, Генеральним штабом ЗСУ, було змінено концепцію територіальної оборони та прийнято рішення, щодо переформування батальйонів ТрО протягом жовтня-листопада, в окремі мотопіхотні батальйони з передачею їх до існуючих бригад, або для формуванням нових мотопіхотних частин.

57-му окрему мотопіхотну бригаду створено на базі 1-ї спеціальної бригади територіальної оборони згідно з наказом командира військової частини В4533 №1 від 17.06.2014 року на підставі директиви Міноборони та Генерального штабу Збройних Сил України від 13 червня 2014 року.[5]

На початку формування бригади вже був створений 17 окремий батальйон територіальної оборони, який з квітня виконував завдання в Запорізькій області (частина батальйону виявила бажанні вибути у зону АТО, було сформовано зведену року яка й вирушила на передову). Одночасно з початком формування управління бригади закінчував бойове злагодження 34 окремий батальйон територіальної оборони та розпочав бойове злагодження 42 батальйон.

Підрозділи батальйонів приймали активну участь у бойових діях на різних напрямках, в тому числі на Савур-Могилі та під Іловайськом.

Читати також: Аналіз бойових дій в районі Іловайська

У жовтні 2014 року 17, 34 та 42 батальйони територіальної оборони, були переформовані у мотопіхотні батальйони та включені до складу 57 окремої мотопіхотної бригади, ставши її основними підрозділами:

  • 17 окремий мотопіхотний батальйон (колишній 17-й бТрО Кіровоградської області «Кіровоград-»), в/ч польова пошта В2304
  • 34 окремий мотопіхотний батальйон (колишній 34-й бТрО Кіровоградської області «Кіровоград-2», «Батьківщина»), в/ч польова пошта В5509
  • 42 окремий мотопіхотний батальйон (колишній 42-й бТрО Кіровоградської області «Рух Опору»), в/ч польова пошта В4750

5 листопада 2014 року управління 57 окремої мотопіхотної бригади виступило в Донецьку область для виконання завдань АТО, де приєдналось до батальйонів, які вели бойові дії. У місті Кропивницький тривав процес формування артилерійських підрозділів та зенітного ракетно-артилерійського дивізіону.

У 2015 році до штату мотопіхотних бригад додали танкові роти[3].

24 серпня 2015 року – Президент України, Верховний головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко під час урочистих заходів з нагоди Дня Незалежності України урочисто передав бойовий прапор командиру 57-ї окремої мотопіхотної бригади.

57 омпбр Танкова рота 57 омпбр на навчаннях, травень 2017 року, фото © Прес-служба ОК «Південь»

У червні 2018 року, 57-а окрема мотопіхотна бригада отримала постійне місце дислокації у Херсонській області. Так, 5 червня, відбувся урочистий вхід підрозділів бригади у місто Нова Каховка[1]. Штаб і деякі підрозділи бригади розмістилися в приміщеннях Новокаховської школи-інтернату №1.

Зустрічаючи частину, Голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв, повідомив, що буде клопотати перед Президентом України про присвоєння 57-й бригаді імені Костя Гордієнка, кошового отамана Запорозької Січі.

Наступного дня, 6 червня, 34-й батальйон бригади прибув до Новоолексіївки[4], що у Геніченському районі, де він отримав пункт постійної дислокації. Військова Частина розмістилися на території училища №23.

34 омпб 57 омпбр 34 омпб 57 омпбр
34 омпб 57 омпбр 34 омпб 57 омпбр


Виконання завдань

Окремі батальйони територіальної оборони залучалися для виконання завдань в зоні АТО в тому числі на Савур-Могилі та під Іловайськом.

Від моменту створення бригади, її підрозділи продовжили виконання бойових завдань у зоні проведення антитерористичної операції та в подальшому в ході операції Об’єднаних сил із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей.

Читати також:

Аналіз ГШ ЗСУ бойових дій в ході зимової кампанії 2014-2015 років

Аналіз ГШ ЗСУ бойових дій на Дебальцевському плацдармі з 27 січня до 18 лютого 2015 року

17 омпб 17 омпб
17 омпб 17 омпб
17 омпб в зоні АТО (Дзержинськ), лютий 2015 року, фото © gre4ka.info


Infantry Brigade
NATO Military Symbols for Land Based Systems


Використані джерела:
[1]. 57-а мотопіхотна бригада відтепер дислокується на Херсонщині та може отримати ім'я Костя Гордієнка
[2]. Окремі мотопіхотні батальйони (раніше батальйони територіальної оборони)
[3]. Танки «Оплот» наступного року надійдуть у ЗСУ – генерал Мельник
[4]. Генический район встретил легендарний 34 батальон ВСУ // www.vizit.ks.ua
[5]. 57 мотопіхотна бригада у Facebook