Положення про ТЦК суперечить законодавству

Автор: Андрій Шинко

Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) не відповідає чинному закону та положенню про військову службу.

Йдеться про присвоєння первинних військових звань рядового складу.

Зокрема Положення про проходження військової служби у ЗСУ, затверджене Указом Президента України № 1153/2008 від 10.12.2008 року (зі змінами), передбачає, що для осіб рядового складу первинним є військове звання рекрута (пункт 41 Положення).

Згідно з чинними нормами Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» (стаття 5), військове звання «рекрут» є військовим званням осіб рядового складу (крім курсантів закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти), які проходять випробування при прийнятті на військову службу за контрактом до закінчення випробування, проходять базову військову службу або призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період протягом строку підготовки у навчальних частинах (центрах).

Водночас, всупереч зазначеному, пункт 13 Положення про ТЦК та СП, яке затверджене Постановою КМУ №154 від 23.02.2022 року (зі змінами), наділяє керівника ТЦК повноваженнями щодо присвоєння військового звання «солдат (матрос) запасу» одночасно з прийняттям на військовий облік особам, які не проходили військової служби (в першу чергу це стосується призовників, яким виповнилося 25 років).

На нашу думку, відповідна норма потребує змін, адже присвоєння звань «солдат» тим хто ніколи не служив, суперечить нормі закону та указу Президента, що наведені вище.