Ефективність рекрутингових центрів близька до нуля, — звіт Міноборони

Ефективність рекрутингових центрів близька до нуля, — звіт Міноборони Фото: Сергій Нужненко (Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода) / Збірник war.ukraine.ua

Частка новобранців залучених до українського війська через рекрутингові центри склала лише близько 1% від загальної чисельності поповнення за останні шість місяців.

Про це свідчать цифри оприлюднені Міністерством оборони України.

Зокрема на сайті відомства повідомляється: «Станом на 6 жовтня 20 150 осіб звернулося до центрів рекрутингу української армії. 5 091 з них вже розглядаються як кандидати до Сил оборони, а 1 726 — розпочали службу або незабаром приєднаються до війська».

Також зазначається, що всього в Україні налічується 40 таких центрів, перший було відкрито 12 лютого у Львові. Інші почали активно відкриватися з кінця березня 2024 року.

Ефективність рекрутингових центрів близька до нуля, — звіт Міноборони

Відповідно виходить, що з квітня по вересень включно, тобто за шість останніх місяців через центри рекрутингу (точніше за сприяння центрів, адже вони оформленням не займаються) прийнято на службу або скоро буде прийнято — 1 726 осіб, або в середньому 288 на місяць.

Водночас за цей же період, загалом через територіальні центри комплектування щомісяця мобілізовувалось від 12 до 30 тисяч та оформлювалось на контракту службу від 3 до 6,5 тисяч новобранців. Тобто, враховуючи нерівномірні показники кожного з шести місяців — в середньому близько 27 тисяч осіб на місяць потрапляло до війська.

Відповідно частка рекрутингових центрів — 288 осіб на місяць, складає лише 1%.

Це повний провал.

Тобто за рік — 3500 нових солдатів (цього року очікується — до 2600, бо стартували фактично з квітня). Водночас лише за перше півріччя 2024 року офіційно відкрито майже 30 тисяч кримінальних справ на військових, які самовільно залишили службу.



Зараз дехто може заперечити — та ні, брехня, ось же заява уповноваженого з рекрутингу Олексія Бежевця від 20 вересня, яку розтягли по всім сайтам: «Через центри рекрутингу щомісяця мобілізуються 6 500 добровольців».

А ось й ні.

Це українська журналістика, яка слова оригіналу: «В середньому щомісячно по країні рекрутується 6,5 тисяч добровольців» (тобто загалом, а не через центри) легко перетворює на: «Через центри рекрутингу щомісяця мобілізуються 6500 добровольців».

До того ж є проста математика. Порівняйте цифри — станом на 6 жовтня до центрів рекрутингу звернулося 20150 осіб (за вісім місяців) і щомісяця через центри рекрутингу мобілізуються 6500 добровольців. Не сходиться. Виходить призвали більше ніж взагалі звернулося за консультацією. При цьому станом на 20 вересня повідомлялось, що на той час до мережі центрів по всій країні загалом звернулися 17 тисяч громадян.

Ефективність рекрутингових центрів близька до нуля, — звіт Міноборони

Також можна згадати слова пана Бежевця на брифінгу 19 липня. Тоді він розповів про 10 120 звернень до центрів рекрутингу, 3120 людей «в комунікаціях», і понад 1000, які в ТЦК оформлюють документи або вже служать в навчальних центрах.

Тобто з 17 липня по 6 жовтня цифра оформлених бійців зросла з «понад 1000» до 1726...

Цікаво скільки вже було витрачено коштів на цей проєкт?