Міноборони реформує систему оборонних закупівель

мінометник зсу Фото © Inna Varenytsia / Reuters

Міністр оборони Рустем Умєров оголосив про нові плани щодо реформування системи оборонних закупівель, які будуть втілені вже найближчим часом.

«Спецтехноекспорт» переходить від Головного управління розвідки (ГУР) до Міноборони. Поставив завдання — довести до кінця процес очищення системи закупівель у тісній співпраці з правоохоронними та антикорупційними органами», — цитує Рустема Умєрова пресслужба.

Міністр також повідомив про продовження реформування державних підприємств Міністерства оборони, які здійснюють закупівлі — Агентства оборонних закупівель (АОЗ) і Державного оператора тилу (ДОТ), наближаючи ці процеси до стандартів НАТО.

Найближчим часом будуть створені наглядові ради для обох структур. Подання до КМУ буде зроблено цього тижня

Зазначимо, що у березні 2022 року Уряд передав Державне госпрозрахункове зовнішньоторговельне підприємство «Спецтехноекспорт» зі складу Укроборонпрому до сфери управління Міністерства оборони України (ГУР також під управлінням Міноборони).

Нещодавно з'явилася інформація, що «Спецтехноекспорт» на початку лютого отримав майже 700 мільйонів гривень попередньої оплати для постачання 80 000 закордонних мінометних пострілів для 120 мм мінометів, але наразі так і не поставив жодного.

Водночас, завдяки прямим контрактам Агенції оборонних закупівель Міноборони з виробниками, цього року частка посередників-спецімпортерів склала всього 18% від суми контрактів, тоді як у 2023 році — 69%.

Раніше міністр оборони Рустем Умєров і його заступник Дмитро Кліменков оголосили про заплановану ліквідацію АОЗ для створення єдиної закупівельної агенції на базі іншого підприємства Міноборони — Державного оператора тилу, яке наразі очолює Арсен Жумаділов. Кліменков заявив, що «практика показала, що паралельна робота цих агентств призводила до дублювання функцій, неефективного використання ресурсів та затримок у прийнятті рішень».

Нагадаємо, що сьогодні Рустем Умєров заявив, що всі процеси всередині Міністерства оборони мають бути чіткими та контрольованими, а будь-які зовнішні чи внутрішні спроби вплинути на них — неприпустимі, і підписав подання про звільнення чотирьох своїх заступників.