Мобілізації стане більше — призивати зможуть не лише ТЦК

Мобілізації стане більше — призивати зможуть не лише ТЦК Фото © Bernat Armangue

Уряд розширив можливості для мобілізації — бойові військові частини отримають право здійснювати мобілізацію військовозобов'язаних громадян самостійно, без залучення ТЦК.

Перелік частин, командири яких зможуть здійснювати призов, визначатиме Генеральний штаб ЗСУ, відповідні зміни внесені до Порядку проведення призову на військову службу під час мобілізації, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 № 560, інформує Міноборони.

Відповідно до постанови ухваленої Кабміном командири військових частин отримали повноваження безпосередньо:

  • видавати направлення на ВЛК для визначення придатності до служби;
  • призивати громадян, які бажають служити за мобілізацією.

«Ми максимально ефективно використовуємо мотивацію українців захищати свою державу від російської збройної агресії, даючи можливість потрапити на військову службу саме в той підрозділ, який обрали. Бригади отримали інструменти, про які вже давно просили, — проводити якісний рекрутинг, результатом якого є адресний призов добровольців. Ця постанова є інструментом, що дозволяє суттєво зменшити час рекрутингу й гарантує, що кожен та кожна зможе долучитися туди, де його чи її бажання та вміння збігаються з потребами оборони», — прокоментував міністр оборони України Рустем Умєров.