У Польщі відкрилися перші закордонні «ТЦК» та ВЛК

У Польщі відкрилися перші закордонні ТЦК та ВЛК

У польському Любліні відкрився перший закордонний центр комплектування ЗСУ та військова-лікарська комісія (ВЛК), які набиратимуть українців у нову бригаду ЗСУ — «Український легіон». Водночас у польському Міноборони вже кажуть про провал проєкту.

Рекрутинговий пункт, який працює на базі українського Консульства, працює з 9.00 до 17.00 щоденно, без обідньої перерви, повідомили у Міністерстві оборони України.

Набиратимуть новобранців понад півтора десятка фахівців — офіцерів ЗСУ, яких було відряджено з України. Також базі центру працює ВЛК з усім необхідним обладнанням для проведення обстежень та видачі висновків про придатність до служби.

Повідомляється, що форму та тилове забезпечення для нової частини забезпечила Україна, а польські партнери мають надати озброєння і техніку, а також забезпечити підготовку.

Набір починається з подання заявок на офіційному сайті Українського легіону або через консульства та посольства. За перші дні відкриття центру надійшло 138 заявок на співбесіду через сайт і ще 58 — через консульські установи. Після їх опрацювання персонал центру викликає кандидатів на попередню бесіду для уточнення даних та визначення посад.

Кандидатів, запрошують до рекрутингового центру на співбесіду з командиром, під час якої буде визначатися посада, перевіряються документи та видається направлення на медичний огляд. Після ВЛК новобранець підписуватиме контракту приблизно за два тижні, після завершення усіх перевірок.

У Польщі відкрилися перші закордонні ТЦК та ВЛК

«Після підписання контракту добровольці вирушають на полігон для проходження навчання, яке триватиме 35 днів. В подальшому військовослужбовці можуть бути направлені на підвищення навичок на одну з європейських баз НАТО ще на кілька місяців», — повідомив перший заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк.

Водночас голова польського Міністерства національної оборони Владислав Косіняк-Камиш повідомив, що кількість українців, які зголосились вступити до Українського легіону у Польщі, виявилась вкрай малою, хоча спочатку очікували на формування повноцінної бригади.

«Ми не несемо відповідальності за вербування. Однак кількість людей, які повинні були зголоситися з української сторони, є занадто малою. Ці декларації на початку були дуже високими — що може бути сформована навіть одна бригада, тобто кілька тисяч осіб. Однак цього не сталося», — сказав Косіняк-Камиш.

Нагадаємо, що формування Українського легіону передбачене двосторонньою безпековою угодою між Україною та Польщею, яка була підписана у липні.

Ще у липні, а заході NATO Public Forum у межах саміту Альянсу у Вашингтоні, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що кілька тисяч осіб уже зареєструвалися для участі в Українському легіоні. Він зазначив, що у Польщі починають готувати першу українську бригаду, що складається з добровольців у цій країні, де, додав глава МЗС, налічується до мільйона українців обох статей.

«І кілька тисяч із них уже зареєструвалися для участі в цьому призові. І що цікаво, багато хто з них справді хоче служити й ротувати своїх співвітчизників, але вони кажуть: ми не хочемо бути відправленими в бій, не бувши належно навченими та екіпірованими», — зазначив Сікорський.

За його словами, тому Польща займеться навчанням та екіпіруванням, щоб згодом добровольців надали Україні як підрозділ із правом повернення до Польщі після проходження ротації. «Якби так вчинила кожна європейська країна, в України було б кілька бригад», — зауважив він.



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію