США замовили виробництво авіабомб GBU-39 для України

США замовили виробництво авіабомб GBU-39 для України

Компанія Boeing отримала контракт від ВПС США на виробництво легких високоточних крилатих авіабомб GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB) для постачання Японії, Болгарії та Україні.

Кількість боєприпасів, які необхідно виготовити, контрактом не визначена, передбачається, що максимальна сума за цим контрактом складатиме до 9,6 мільярда доларів. Постачання авіаційних бомб відбуватиметься згідно з програмою іноземних військових продажів (Foreign Military Sales або FMS).

Роботи за контрактом FA8213-24-D-B006 виконуватимуться в Сент-Луїсі, штат Міссурі, і, як очікується, будуть завершені до 31 грудня 2035 року.

GBU-39 можуть нести як винищувачі F-16, так і модифіковані радянські літаки Повітряних Сил ЗС України, які їх вже застосовують в російсько-українській війні. Максимальна дальність польоту бомби складає 110 км. Також існує варіант GLSDB з наземним запуском для ракетних установок M142 HIMARS і M270 MLRS, його дальність становить 150 км.

США замовили виробництво авіабомб GBU-39 для України

Нагадаємо, що в США випробовують систему управління, створену за проєктом «Золота Орда» (Golden Horde), яка дозволяє перетворити GBU-39/B SDB на «рій мережевих боєприпасів».

Зокрема скинуті з винищувача бомби GBU-39/B SDB, оснащені цією системою в польоті розподілили між собою цілі, скорегували траєкторії польоту та вразили всі цілі одночасно.



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію