На військову службу тепер братимуть без ВЛК

влк

Щоб потрапити на службу до ЗСУ тепер необов'язково проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) — придатність до військової служби визначатимуть простим опитуванням.

Такий подарунок громадянам впроваджують через Міністерство цифрової трансформації.

Зокрема у четвер, 17 жовтня, віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, повідомив що у Дію додали можливість долучитися до підрозділів БпЛА без відвідування ТЦК і навіть взагалі без медичної комісії (проходження ВЛК).

«Подаєте заяву за кілька кліків, проходите співбесіду та підписуєте контракт. Після подання заяви потрапите тільки в той підрозділ, який обрали. Жодного «розподілу» та мобілізації через ТЦК, все вирішуєте ви і на базову військову підготовку йдете з вже підписаним контрактом. Придатність до служби також підтверджуєте самостійно ще на етапі подання заяви, тому проходити ВЛК не потрібно», — написав він у Telegram.

На військову службу тепер братимуть без ВЛК

Зазначимо, що наразі не відомо, як ініціатива з визначенням придатним до служби «по замовчуванню» при поданні заявки, врегульована юридично. Адже чинне законодавство такого не передбачає.

Зокрема глава 18 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу передбачає, що перед підписанням контракту на військову службу кожен кандидат оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, офтальмологом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за необхідності — і лікарями інших спеціальностей.

Перед оглядом проводяться загальні аналізи крові та сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до ВІЛ, поверхневий антиген до вірусу гепатиту «В» (HbsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV), аналіз на RW; визначається група крові та резус-належність, проводяться рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, електрокардіограма.

Також усі кандидати надають довідку про проходження психіатричного огляду, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин (форма № 100-2/о), а за медичними показаннями — і результати інших досліджень.


Головне, і про що не пише Федоров

Вважаємо за важливе застерегти тих, хто захоче скористатися «новою державною послугою» — чинне Положення про проходження військової служби у Збройних Силах України передбачає, що будь-який військовослужбовець за рішенням командування може бути переведений на іншу посаду та в іншу військову частину без його згоди.



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію