Понад 70% поранених військових повертаються у стрій

Однополчани допомагають пораненому українському захиснику на медпункті в місті Бахмут Донецької області. 22 листопада 2022 р. Фото: Сергій Нужненко (Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода) / Збірник war.ukraine.ua

Понад 70% поранених українських військових після лікування повертаються до підрозділів.

Про це в інтерв'ю Укрінформ повідомив Анатолій Казмірчук, командувач Медичних сил ЗСУ.

«За нашими даними, понад 70% поранених військових повертаються у стрій. Це середньостатистичні дані. Адже ви розумієте, що на різних напрямках фронту цифри можуть різнитися між собою. Ми можемо говорити, що саме ці 70% військовослужбовців, по суті, є кістяком, основою військового контингенту», — розповів генерал-майор.

Одне з завдань, яке стоїть перед Медичними силами — це полегшити шлях військового, що зазнав поранення.

За словами командувача, за цей рік вдалося досягти багато революційних змін в цьому напрямі. На сьогодні майже 70% військовослужбовців, які проходять військово-лікарську комісію (ВЛК) або медичне обстеження, записуються на візит до лікаря дистанційно.

«Створена сітка медичної інформаційної системи в ЗСУ. Ми маємо дуже амбітні плани — до кінця цього року впровадити її на 100% у наших закладах. В усіх закладах Медичних сил розгорнуті електронні інформаційні системи, і ми створили близько двох тисяч робочих місць в наших закладах. Про що йдеться? Це дві тисячі фахівців, які вносять в електронному вигляді всі відомості про військовослужбовця», — поінформував Анатолій Казмірчук.

Лікар оглядає пацієнта і, маючи електронний ключ, усі записи робить електронно. Так само, коли проводять обстеження, лабораторне чи рентгенівське обстеження, фахівець вже не пише від руки нерозбірливим почерком висновок, а вносить дані в електронному вигляді.

Ще один плюс цієї системи – в тому, що є можливість сформувати свідоцтво про хворобу на основі тих діагнозів, які вже попередньо зібрано й відображено у ній.

Так само, якщо, наприклад, раніше військовослужбовець пройшов ВЛК і, за результатами обстеження, потребує відпустки через хворобу, йому потрібно було виписатися з лікувального закладу з виписним епікризом, їхати в військову частину, писати рапорт. На сьогодні у всіх підрозділах ЗСУ є електронний документообіг.

Тобто в день виписки у військову частину надходить довідка про те, що військовослужбовець виписаний. І автоматично сповіщається про те, що військовослужбовцю, наприклад, надана відпустка за станом здоров'я. Тож військовослужбовець їде у відпустку, не повертаючись в частину, бо туди надіслана електронна копія про те, що він отримав відпустку. Якщо буде потреба продовжити лікування, то він повинен надати направлення військової частини, яке також може прийти електронною поштою.