Міноборони відправило Укрпошті ще 70 000 повісток

Міноборони відправило Укрпошті 70 000 повісток

Міністерство оборони за допомогою Реєстру військовозобов'язаних сформувало 70 тисяч повісток, які відправлені Укрпошті для оповіщення військовозобов'язаних громадян.

Повідомляють джерела Ukrainian Military Pages у цих відомствах. Сформовані реєстром повістки підписані електронними підписами начальників ТЦК та мають QR-код, який при бажанні можна перевірити за допомогою камери смартфона і застосунку «Резерв+».

Водночас, за наявною у UMP інформацією, в алгоритмах формування повісток виявлені деякі проблеми. Зокрема повістки формуються в тому числі й на військовозобов'язаних з оформленим бронюванням чи відстрочкою, а також на тих, хто згідно з цим же реєстром вже призваний на військову службу. Наразі не відомо як працює механізм відбору повісток, але раніше заявлялось, що це може бути принцип «лотереї» — так званий «рандомайзер», який випадково обиратиме серед військовозобов'язаних, які відповідають вимогам мобілізації.

Нагадаємо, що про новий спосіб автоматизованого оформлення повісток у Міністерстві оборони України вперше розповіли 15 вересня цього року.

Сама форма повістки з QR-кодом, замість печатки ТЦК і підпису його начальника, була офіційно запроваджена урядовою постановою № 951 від 16 серпня 2024 року. Перші такі повістки були отримані Укрпоштою для доставлення громадянам 17-18 вересня.

розсилка повісток без участі ТЦК

24 вересня, Уряд виділив Міноборони 71,8 млн грн на розсилку поштою 900 000 повісток до кінця року. Друк однієї повістки на ДП «Поліграфкомбінат «Україна» з описом вкладення, конвертом з ярликом і повідомленням коштує 19,8 грн, а послуги Укрпошти по доставленню кожної повістки рекомендованим відправленням з врученням повідомленні обійдуться у 60 грн.



Голова «Укрпошти» Ігор Смілянський розповідав, що розсилка повісток ТЦК «Укрпоштою» нічим не відрізняється від розсилки судових документів. Вона має вигляд звичайного рекомендованого листа, який одержувач отримує під підпис.

«Якщо зазначається, що людини немає, залишається повідомлення, і якщо за листом не приходять, то так, як і з судовими документами — ми це залишаємо в системі та повертаємо листа відправнику», — сказав він.

Нагадаємо, що така повістка вважається врученою у разі:

  • отримання поштового відправлення особою;
  • відмови отримати поштове відправлення;
  • відсутності особи за адресою місця проживання, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних;
  • відсутності особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.

У разі неявки за повісткою передбачена адміністративна відповідальність згідно зі ст. 210-1 КУпАП, при цьому порушників до ТЦК примусово доставлятиме поліція на підставі звернень відповідних ТЦК, в порядку визначеному статтями 259, 261 та 262 КУпАП.

У випадку не можливості доставити порушників до ТЦК, їх через суд позбавлятимуть права керування транспортними засобами до виконання або відкликання вимог територіальних центрів комплектування Збройних Сил України.

Нагадаємо, що згідно з новелами у законодавстві, ТЦК може виносити постанову про штраф, без складання протоколу про адміністративне порушення.