Депутати хочуть запровадити «50% знижку» на штрафи ТЦК

Депутати хочуть запровадити 50% знижку на штрафи ТЦК

Упродовж 60 днів травня-липня 2024 року, понад 6 мільйонів громадян не уточнили свої дані через ЦНАП, «Резерв+» або ТЦК. Тепер вони мають сплатити штраф до 25 500 грн, а також не зможуть скористатися економічним бронюванням. Але депутати пропонують дати їм шанс.

Зокрема нродні депутати придумали, як на цьому можна заробити, й подали відповідний законопроєкт № 12093, який зареєстрований 4 жовтня.

Основна ідея — запровадити «50% знижку» від мінімального штрафу передбаченого за не уточнення даних для громадян, які захочуть добровільно сплатити штраф та уточнити свої дані, щоб отримати можливість скористатися економічним бронюванням. Причому штраф можна буде оформити дистанційно — через застосунок «Резерв+».

«Ключова проблема, яку пропонується розв’язати — надати можливість призовникам, військовозобов’язаним та резервістам самостійно звернутися до ТЦК та СП для уточнення персональних даних, сплативши при цьому за скоєне адміністративне правопорушення штраф у розмірі 50 % від мінімального визначеного відповідною статтею КУпАП розміру», — йдеться у пояснювальній записці до проєкту закону.

Повідомляється, що проєкт має спростити процедуру розгляду адмінправопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 КУпАП та надасть можливість громадянам, які не уточнили дані без поважних причин, сплатити 50% від мінімальної санкції статті (8500 грн) шляхом самостійного ініціювання процесу розгляду справи та накладення стягнення через Електронний кабінет військозобов’язаного, призовника, резервіста (Резерв+).

Очікується, що такою можливістю скористається велика кількість військовозобов’язаних громадян, оскільки передбачається, що уточнення даних буде передумовою для економічного бронювання та використання інших важливих функцій Електронного кабінету. Крім цього, процедура подання заяви та сплати штрафу через Електронний кабінет надасть можливість скористатися «знижкою» у 50 % від розміру накладеного адміністративного стягнення.