Українці не хочуть воювати: темпи мобілізації впали на 30%

Українці не хочуть воювати: темпи мобілізації впали на 30% Фото: Сергій Нужненко (Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода) / Збірник war.ukraine.ua

Попри висловлювання депутатів щодо «несуттєвого зниження темпів мобілізації», насправді воно відчутне, при цьому також знижується й кількість добровольців, які підписують контракти.

Про це Ukrainian Military Pages стало відомо з власних джерел у військовому відомстві. Якщо у травні-серпні, щомісяця мобілізовували по 30 тисяч громадян (при планах у 50), то за вересень призвали лише близько 20 тисяч військовозобов'язаних. Це звісно не 10-12 тисяч, як у січні-квітні, але все ж на 10 тисяч менше ніж в середньому за попередні чотири місяці.

Зокрема все більше людей ігнорує повістки або відмовляються проходити ВЛК, вважати за краще платити штрафи по 25 тисяч гривень або отримати умовний рік за статтею 336 ККУ.

При цьому знизились не лише темпи мобілізації, а й кількість охочих підписати контракт з армією. Наразі темпи падіння ще не так відчутні, але ж й кількість добровольців в рази менша.

Водночас з армії масового тікають солдати, які зрозуміли, що демобілізовувати їх ніхто не збирається. У липні прокуратура повідомляла про 63,2 тисячі кримінальних проваджень з 2022 року, при цьому лише за перше півріччя 2024 року відкрито 29,8 тисяч справ. Водночас зауважимо, що насправді ця цифра може бути набагато більшою ніж кількість офіційно відкритих кримінальних справ у ДБР. За різними оцінками, кількість військових, які самовільно залишили військові частини (пішли в СЗЧ) може бути понад 100 тисяч, або 20 бригад.

Нагадаємо, що минулого місяця, директивою Генерального штабу ЗСУ було визначено, що поки примусово мобілізуватимуть лише громадян віком від 25 до 49 років. Старших військовозобов'язаних братимуть на службу лише за бажанням або за дефіцитними спеціальностями, після включення до «іменного» мобілізаційного розпорядження Генштабу.