Депутати пропонують платити СЗЧшникам поки вони гуляють — ціна питання 2 мільярди гривень на місяць

Андрій Шинко
грошове забезпечення

Депутати – члени Комітету з нацбезпеки, на чолі з Олександром Завітневичем написали новий законопроєкт про звільнення від відповідальності за перше СЗЧ. Пропонується навіть не лишати виплат тих хто втік зі служби. Щобільше закон знов заповнить штатні посади у підрозділах сзчшниками й паралізує поповнення.

Про це йдеться у законопроєкті № 12095, який зареєстрований 4 жовтня цього року.

Він передбачає, що під час дії воєнного стану військова служба для військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини або місця служби чи дезертирували, не призупиняється.

А тим, військовослужбовцям, військову службу яких було призупинено до набрання чинності цим Законом, які вперше самовільно залишили військові частини чи місця проходження служби або дезертирували, та добровільно прибули до місця проходження служби й висловили готовність продовжити військову службу, не пізніше 72 годин з дня їх прибуття до військових частин чи місць проходження служби, командир (начальник) військової частини зобов’язаний прийняти рішення про продовження військової служби та дії контракту, поновлення виплат грошового і здійснення продовольчого, речового, інших видів забезпечення, пільги та соціальних гарантій, встановлених законодавством України.



Насправді це дуже страшний законопроєкт.

По-перше, це ще один крок до розвалу армії. Бо покарання за перше СЗЧ фактично анулюється — достатньо потім колись (можливо через 10 років) написати заяву, що добровільно продовжиш служити.

По-друге, скасовується призупинення служби — тобто передбачається поновити сзчшникам виплату грошового забезпечення, поновити нарахування страхового стажу (пробігав років 10 і дивись до пенсії дослужився), речове та інше забезпечення (потім можна претендувати на виплату компенсації за неотриману форму та майно поки бігав у СЗЧ).

Як повідомлялось, кількість військових, які самовільно залишили службу, у нас може бути десь 100 тисяч (а може й більше). Навіть якщо порахувати їхнє грошове забезпечення лише по 20 тисяч — отримуємо 2 мільярди гривень додаткових виплат ЩОМІСЯЧНО!

При цьому у пояснювальній записці до законопроєкту чомусь написано, що його реалізація не потребуватиме додаткового фінансування з бюджету. А звідки гроші на втікачів?

Але насправді головною проблемою стане заповнення штаток «мертвими душами».

Свого часу призупинення служби й було вигадане, щоб людину, яка втекла, можна було вивести зі штату підрозділу, не платити йому грошове і так далі. Адже до цього вони (втікачі) продовжували займати штатні посади й на ці посади не можна було нікого призначити — по штатці в тебе рота укомплектована на 100%, а насправді 36 у СЗЧі їх ніхто вже рік не бачив.

Згідно з чинним законодавством, військовослужбовці, військову службу яких призупинено, звільняються з посад та вважаються такими, що не виконують (не несуть) обов’язків військової служби. Контракт про проходження військової служби, а також виплата грошового та здійснення продовольчого, речового, інших видів забезпечення таким військовослужбовцям призупиняються

Після прийняття ж цього закону всіх втікачів, хто бігає перший раз, треба буде залишати на штатних посадах і повному забезпеченні! А серед них, між іншим, є й офіцери, командири підрозділів тощо. І на заблоковані таким чином посади живу людину вже не поставиш, адже дві зарплати за одну посаду платити не можна.