Відразу сотня військових пішла у СЗЧ у 123 бригаді тероборони

Відразу сотня військових пішла у СЗЧ у 123 бригаді тероборони

Близько сотні військовослужбовців 187-го батальйону 123-ї бригади тероборони відмовилися виконувати бойові завдання на Донецькому напрямку та самовільно залишили військову частину — скаржаться на погане забезпечення.

У четвер, 3 жовтня, вони влаштували мітинг у Вознесенську, що на Миколаївщині, «аби привернути увагу до недостатньої підготовки та нестачі озброєння для участі в бойових діях на Донецькому напрямку». Про це повідомляє Суспільне Миколаїв з посиланням на одного з військових, що самовільно залишив частину.

«Я неодноразово звертався, навіть на свою ділянку, за яку відповідав я. Просив надати ПКМи, кулемети. (Мені відповіли, що – ред.) у нас немає, ми не можемо надати. А далі Донбас, а з чим?» — каже командир взводу Сергій.

Натомість, начальник управління психологічної підтримки персоналу командування Сил ТрО Олександр Пухальський говорить, що зброєю та військовою технікою підрозділ повністю укомплектований. А вчинок військовослужбовців передбачає кримінальну відповідальність, якщо вони не повернуться у військову частину.

«Відповідно до рапортів командирів підрозділів ці військовослужбовці, певний час, кожен у свій день, здійснював самовільне залишення військової частини. Однак кримінальним кодексом передбачено, що три дні у військового є, умовно це дисциплінарна відповідальність. На четвертий день, в діях військовослужбовця, фактично, вбачаються ознаки кримінального правопорушення», — наголошує Пухальський.

Нагадаємо, що у липні прокуратура повідомляла про 63,2 тисячі кримінальних проваджень з 2022 року, при цьому лише за перше півріччя 2024 року відкрито 29,8 тисяч справ. Водночас зауважимо, що насправді ця цифра може бути набагато більшою ніж кількість офіційно відкритих кримінальних справ у ДБР. За різними оцінками, кількість військових, які самовільно залишили військові частини (пішли в СЗЧ) може бути понад 100 тисяч, або 20 бригад.