Верховна Рада прийняла закон, що завершує створення Сил безпілотних систем ЗСУ

Верховна Рада прийняла закон, що завершує створення Сил безпілотних систем

У вівторок, 3 вересня, Верховна Рада схвалила Законопроєкт № 11507, яким до структури ЗС України включено новий окремий рід сил — Сили безпілотних систем.

Законопроєкт був проголосований за основу та в цілому, його підтримали 294 депутати.

Проєкт Закону було розроблено Міністерством оборони на виконання рішення РНБО від 25 червня 2024 року «Про створення у структурі Збройних Сил України Сил безпілотних систем», введеного в дію Указом Президента України від 25 червня 2024 року № 382/2024.

Мета законопроєкту — внесення зміни до частини першої статті 3 Закону України «Про Збройні Сили України» шляхом включення до окремих родів сил Збройних Сил України — Сил безпілотних систем.

Наказом Міністра оборони України від 10 червня 2024 року командувачем Сил безпілотних систем ЗСУ, було призначено полковника Вадима Сухаревського, який до цього перебував на посаді заступника Головнокомандувача Збройних Сил України.

Варто зазначити, що створення Сил безпілотних систем це фактична друга спроба України. Перша була фактично саботована керівництвом ЗСУ у 2020 році.

Зокрема, після обрання Володимира Зеленського президентом, призначене ним нове військове командування у 2020 році ліквідувало у складі ЗСУ підрозділ, що займався впровадженням безпілотних систем — Центр впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління (Центр аеророзвідки).