Швеція оголосила про 17 партію військової допомоги Україні

Швеція оголосила про 17 партію військової допомоги Україні

Сьогодні, 9 вересня, уряд Швеції презентував 17-й пакет військової допомоги Україні, загальною вартістю 4,6 мільярда крон (близько 400 млн євро).

«Нова партія допомоги включає пожертви озброєння, прямі закупівлі, комплекти запасних частин та фінансові внески», — повідомляє шведський уряд.

Наголошується, що Швеція приділятиме більшу увагу виробництву, замість допомоги у вигляді пожертв. 17-й пакет містить три основні закупівлі що стосуються озброєння, яке є особливим пріоритетом для України, загальною вартістю близько 600 мільйонів шведських крон.

Насамперед йдеться про боєприпаси калібру 40 мм для бойових машин CV90, пів сотні яких Швеція відправила в Україну раніше.

Попередній, 16-й пакет допомоги включав понад 200 БТРів PBV 302. Новий пакет включатиме закупівлю маскувального обладнання для цих бойових машин, щоб надати українським підрозділам більше можливостей для прихованих дій.

pbv 302

По-третє, шведський уряд має намір виділити додаткові кошти на забезпечення ЗСУ дронами, адже потреба України у безпілотних засобах ведення війни залишається високою.

Пакет також містить військове обладнання для наземних боїв на суму приблизно 500 мільйонів шведських крон. Україна має дуже велику потребу в зенітній техніці через напади росії на цивільну та військову інфраструктуру. Раніше Швеція передала низку різних зенітних ракетних комплексів, і цей пакет включає додаткові ЗРК типу RBS70.

rbs70

Україна також просила й отримає протитанкову зброю (гранатометні постріли, гранатомети) та протитанкові міни. Пакет включає й захисні маски та засоби захисту для роботи у забрудненому середовищі, боєприпаси, навчальні матеріали для підготовки новобранців в Україні, шоломи та зимове спорядження.

Допомога включає й посилення спроможностей ВМС передачею озброєння на суму 500 мільйонів шведських крон.

cb90

Річки України є об’єктом багатьох військових дій, і шведський Stridsbåt 90 став бажаним доповненням до ВМС України. 17-й пакет підтримки містить ще шість Stridsbåt 90, включаючи обладнання для підрозділу технічного обслуговування ВМС України, для створення умов тривалої експлуатації шведської техніки. Для того, щоб мати можливість спускати на воду різні типи човнів після технічного обслуговування, також передаються два спускові причепи, які можуть обслуговувати кілька різних типів човнів, у тому числі Stridsbåt 90.

Хоча, наразі передавати Україні літаки JAS Gripen неактуально, оскільки це завадить впровадженню F-16. Шведський уряд продовжує працювати над створенням умов для можливої передачі Україні JAS 39 Gripen на більш пізньому етапі. У новому пакеті підтримки для цього передбачене придбання комплектів запчастин для JAS 39 Gripen на суму приблизно 2,3 мільярда шведських крон.

jas39

Закупівля цих комплектів створює умови для безоплатної передачі певної кількості JAS 39C/D, замість того, щоб запчастини для них демонтувати з робочих JAS 39C/D.

Пакет підтримки містить приблизно 700 мільйонів шведських крон для фінансових внесків фондам та іншим багатостороннім ініціативам у 2024 році. Міжнародні ініціативи, коли декілька країн об'єднують зусилля для великих закупівель, довели свою ефективність. У цій сфері діють як тимчасові багатосторонні ініціативи, що стосуються конкретного озброєння, наприклад боєприпасів, так і постійні фонди, як, наприклад, очолюваний Великобританією Міжнародний фонд для України.