Відповідаємо не тільки за небо, а й за землю та море, — командувач Сили безпілотних систем

Наземний робот D-21-11 Фото: Наземний робот D-21-11

Ми [командування Сил безпілотних систем] відповідаємо не тільки за небо, ми відповідаємо ще і за землю, і за море. І початок діяльності такої ми вже заклали. Триває R&D-робота, наукова робота, доктринальна робота, бойова робота — все одночасно.

«Наша війна показала, що сила безпілотних систем — це асиметрична відповідь на будь-який масштабний збройний хід з боку противника. Армія, суспільство, виробник — це нероздільні речі. Вони мають співпрацювати разом, так, як ми це показуємо», — сказав Командувач СБС ЗСУ Вадим Сухаревський в інтерв'ю АрміяInform.

Основна наша ідея — це збереження життя солдата. Це йде шляхом відсунення противника будь-якими способами. Тому проводять роботизацію, триває масштабне, системне, професійне застосування безпілотних систем різного типу на полі бою. Власне, це якраз і є майбутнє наших Збройних Сил.

— Можна більш докладно про наземні та морські системи?

— Сьогодні завдяки використанню морських систем чорноморський флот [рф] майже зійшов з арени, втік із Севастополя. Це всесвітньо відомий факт, що Україна дала бій на морі без флоту. Тому в цьому заслуга якраз і новонародженої тактики, і стратегії дій на морі.

Багатофункціональні морські безекіпажні системи — це те, що дуже скоро побачить світ, побачить наша держава. Вони будуть забезпечувати наші морські кордони. Це наша мета, і ми до неї впевнено йдемо.

Наземні роботизовані комплекси — це ціла низка викликів. У нас досить наукомістке виробництво, але ми наразі лише на початковому етапі, триває розробка інституційного полігону, на якому це все тестується, випробовуються тактики тощо. Наземні системи виконують багато різних дій, окрім того, є системи дистанційного мінування, евакуації поранених. Ми дивимось на роки вперед, і нас цікавить організація системи на довгі роки.

Яка б війна не була в майбутньому, якщо вона розпочнеться, які загрози б нам ставив противник на морі, на суходолі, ми маємо бути до цього готові — і, зокрема, за рахунок якраз тих систем, які бережуть життя наших людей, а це безпілотні системи.

Систематизація, комплексність, витримка — це запорука нашого успіху.

безпілотних систем

Варто зазначити, що створення Сил безпілотних систем це фактична друга спроба України. Після обрання Зеленського президентом, призначене ним нове військове командування у 2020 році ліквідувало у складі ЗСУ підрозділ, що займався впровадженням безпілотних систем — Центр впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління (Центр аеророзвідки).

Також зауважимо, що на сьогодні закон про створення Сил безпілотних систем, ще не проголосовано Верховною Радою. Законопроєкт № 11507 про внесення до структури Збройних Сил України нового окремого роду сил подано Урядом 21 серпня 2024 року.

Президент в лютому 2024 року доручив Кабінету Міністрів із залученням Генерального штабу опрацювати створення у структурі ЗСУ Сил безпілотних систем як окремого роду сил.

За результатами опрацювання ці органи мали внести відповідні пропозиції на розгляд РНБО, йдеться в Указі Президента України № 51/2024 від 6 лютого 2024 року.

Наказом Міністра оборони України від 10 червня 2024 року полковника Вадима Сухаревського призначено командувачем Сил безпілотних систем ЗСУ, який до цього перебував на посаді заступника Головнокомандувача Збройних Сил України.