Vantage Robotics представила кишеньковий дрон-розвідник

Vantage Robotics представила «кишеньковий» дрон-розвідник

Американська компанія Vantage Robotics показала мікродрон Trace для прихованої розвідки, що важить 153 грам, але оснащений кількома камерами й здатний літати до 45 хвилин.

«Кишеньковий безпілотний літальний апарат пропонує можливості набагато більших безпілотних літальних апаратів у нано формфакторі, забезпечуючи переваги у безпеці, прихованості, портативності, вартості та сфері застосування. Ми не знаємо жодного дрона, який досяг би такого рівня можливостей у такому масштабі», — йдеться на сайті Vantage Robotics.

Trace має діаметр близько 300 мм у польоті, що дозволяє легко літати через вузькі місця. Щоб уникнути перешкод дрон використовує сім лазерних датчиків визначення дальності. Візуальні датчики положення, спрямовані вниз, забезпечують повний контроль положення без GPS, навіть у темряві. Максимальна швидкість дрона — 52 км/год

Його практично не видно вже з 9 метрів, а рівень шуму на відстані 25 м — менш як 37 дБА.

Водночас невеликі розміри Trace не вимагають компромісів щодо продуктивності, оскільки характеристики цілком здатні йти в ногу з системами, які важать у 10 разів більше. Заявляється, що Trace здатний літати при вітрі у 25 вузлів (46 км/год) і має час польоту понад 30 хвилин від однієї стандартної батареї та до 45 хвилин від батареї посиленої витривалості.

Vantage Robotics Trace

Корпус Trace виконаний з вуглецевого волокна і титану та має ступінь захисту IP-53, що гарантує, що він залишається міцним, попри малу вагу. Запатентована радіостанція Poplar підтримує надійний зв’язок на відстані до 2 км, використовуючи динамічну зміну частоти та шифрування AES-256, щоб підтримувати надійність зв’язку в складних умовах. Trace і його контролер Vision2 забезпечують достатню обчислювальну потужність для широкого спектра автономії дрона з використанням ШІ для класифікації та відстеження об’єктів.

Дрон має двовісний стабілізований карданний підвіс EO/IR. Контроль кроку підвісу, що регулюється користувачем: від -90° до +70°. Камера 48 Мп, об'єктив f/1.8 з автофокусом, 25-кратне цифрове збільшення (67º – 2,7º HFOV). Тепловізійна камера має роздільну здатність 320×240 пікселів і 24-кратний зум. Формат фото: 8000 x 6000 пікселів. Формат запису відео: 1080 або 4K MPEG-4.

Доступні радіочастоти: 2,36 ГГц Mil і 2,4 ГГц ISM.

Trace

Невеликий розмір Trace дозволяє легко брати його куди завгодно. Показана вище тактична конфігурація із Trace, Vision2 GCS і захисним футляром IP-67 поміщається в маленький рюкзак і важить лише 1,4 кілограма.

Нагадаємо, що раніше Норвегія передала Україні кілька тисяч нанодронів Black Hornet, масою 18-32 г, які здатні літати на одному заряді 25 хвилин. Цей безпілотник був розроблений наприкінці 2000-х років норвезькою компанією Prox Dynamics, яка пізніше була викуплена FLIR Systems. У 2021 році компанію FLIR System за $8,2 млрд придбала Teledyne Technologies Incorporated, яка у новій структурі отримала назву Teledyne FLIR.



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію