Роботизовані системи дозволять вдвічі скоротити кількість людей на лінії фронту, — Мінцифри

Роботизовані системи дозволять вдвічі скоротити кількість людей на лінії фронту, — заступник міністра

Використання роботизованих систем дозволить удвічі скоротити кількість солдат на лінії бойового зіткнення. На українських полігонах вже тестують відповідний концепт.

Про це під час виступу на Odesa Economic Revival Forum повідомив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков, передає Укрінформ.

«Ми вже тестуємо на полігонах концепт, який дозволить замінити людей роботизованими пристроями на лінії бойового зіткнення. За підрахунками аналітиків, сьогодні в середньому на 1-2 км потрібно приблизно сімдесят людей в окопах. За рахунок безпілотних систем, роботизованих систем замінування, розмінування, РЕБ та інших приладів ми можемо скоротити цю цифру до тридцяти», — сказав Борняков.

Він підкреслив, що сектор defense tech в Україні з початком повномасштабного вторгнення почав стрімкий розвиток, переважно завдяки приватному бізнесу. Якщо на початку 2022 року було лише три виробники дронів, то сьогодні — близько 700. Два роки тому засоби РЕБ виготовляли 7 виробників, сьогодні — понад 120. Вже є десятки розробок на базі штучного інтелекту у сфері розмінування.

«І майже жодної державної компанії немає в цьому секторі — ані в «Армії дронів», ані в кластері Brave1, ані в сегменті виготовлення РЕБ. Тому я закликаю інвесторів у цей бізнес і впевнений, що після закінчення війни Україна буде суб’єктною на цьому ринку. Ми вже потроху починаємо дискусії про можливість відкрити експорт для наших інноваційних розробок», — додав заступник міністра.

Як повідомлялося, українським виробникам БпЛА вдалося достроково виконати поставлене завдання — 1 мільйон дронів для Сил оборони вже законтрактовано.



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію