Умєров звільнив двох заступників Буданова і хоче звільнити п'ять своїх, плюс двацять генералів

Умєров звільнив двох заступників Буданова Колаж: Ukrainian Military Pages

Міністр оборони Рустем Умєров звільнив з посад та вивів у розпорядження двох заступників начальника ГУР Кирила Буданова — Віктора Зайцева та Ігоря Остапенка.

Про це повідомляє Бабель з посиланням на інформацію підтверджену чотирма джерелами в різних силових структурах, дотичних до Сил оборони та безпеки.

Повідомляється, що заступників Буданова звільнили близько тижня тому. Обох називають людьми колишнього міністра оборони, а зараз посла в Словенії Андрія Тарана. Повноваження звільняти заступників начальника ГУР належать міністру оборони, а той підпорядковується президенту.

За інформацією «Бабеля», з Будановим звільнення не погоджували й не радилися з ним із цього приводу. Водночас інший співрозмовник, близький до звільнених, вважає, що за таким рішенням стоїть сам Буданов. Ще один співрозмовник, знайомий із ситуацією, зазначає, що таке рішення ухвалили на Банковій, щоб послабити Буданова. Із самими Остапенком і Зайцевим «Бабелю» звʼязатися поки не вдалося.

Нагадаємо, що днями стало відомо про звільнення Умєровим головного інспектора Міністерства оборони України адмірала Ігоря Воронченка відразу після того, як той на Ставці ВГК доповів про катастрофічну ситуацію з підготовкою в навчальних центрах ЗСУ.

Також варто згадати, що сьогодні Українська правда написала, що має інформацію про плани міністра оборони звільнити близько 20 генералів та високопосадовців у рамках кадрової «чистки». Джерело видання називає головною причиною звільнень «неефективність, совковий підхід та відсутність результатів у роботі за напрямками». У списку «на вихід» — пʼять заступників міністра, держсекретар Міноборони Людмила Дараган та скандальновідомий начальник штабу командування Сил безпілотних систем Роман Гладкий.

Нагадаємо, що у міністра оборони вісім заступників: генерал-лейтенант Іван Гаврилюк (перший заступник), Юрій Джигир, Станіслав Гайдер, Дмитро Кліменков, Катерина Черногоренко, Олександр Балануца, бригадний генерал Анатолій Клочко та Олександр Сергій.