МЗС Польщі та України розповіли про формування бригади з українських біженців

МЗС Польщі та України розповіли про формування бригади з українських біженців

Міністри закордонних справ України та Польщі Андрій Сибіга та Радослав Сікорський обговорили процес формування нової бригади ЗСУ «Український легіон» на польській території.

Про це йшлося на спільній пресконференції в Києві 13 вересня, повідомляє Українська правда.

За словами глави українського МЗС, формування Українського легіону, передбаченого двосторонньої безпекової угоди, потребує «відповідних практичних кроків по лінії Міністерств оборони».

«Вони зараз на стадії фіналізації, і оскільки це чутливе питання, після того, як будуть завершені необхідні підготовчі заходи, цей проєкт перейде в практичну площину», — додав Сибіга.

Своєю чергою Сікорський підтвердив, що обговорював питання Українського легіону з українським колегою, але не буде розкривати деталей, аби не надати додаткову інформацію Росії для можливих актів саботажу.

«Але треба сказати, що ми трошечки порухали справу вперед», — зазначив польський міністр, підтвердивши готовність Варшави підготувати український підрозділ у Польщі, до складу якого будуть входити українці.

МЗС Польщі та України розповіли про формування бригади з українських біженців

Український легіон — підрозділ, у якому зможуть пройти вишкіл на території Польщі громадяни України у Європі, щоб стати до лав Сил оборони України. Домовленість про його створення міститься у безпековій угоді України й Польщі, що була підписана у липні.

Ще у липні, а заході NATO Public Forum у межах саміту Альянсу у Вашингтоні, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що кілька тисяч осіб уже зареєструвалися для участі в Українському легіоні. Він зазначив, що у Польщі починають готувати першу українську бригаду, що складається з добровольців у цій країні, де, додав глава МЗС, налічується до мільйона українців обох статей.

«І кілька тисяч із них уже зареєструвалися для участі в цьому призові. І що цікаво, багато хто з них справді хоче служити й ротувати своїх співвітчизників, але вони кажуть: ми не хочемо бути відправленими в бій, не бувши належно навченими та екіпірованими», — зазначив Сікорський.

МЗС Польщі та України розповіли про формування бригади з українських біженців

За його словами, тому Польща займеться навчанням та екіпіруванням, щоб згодом добровольців надали Україні як підрозділ із правом повернення до Польщі після проходження ротації.

«Якби так вчинила кожна європейська країна, в України було б кілька бригад», — зауважив він.