Великобританія передасть Україні бронетехніку і ракети

Великобританія передасть Україні бронетехніку і ракети

Сполучене Королівство до кінця року передасть Україні сотні додаткових ракет ППО, десятки тисяч додаткових артилерійських боєприпасів і бронетехніку.

Про це сьогодні, 11 вересня, оголосив міністр оборони Великобританії Джон Гілі. А міністр закордонних справ Сполученого Королівства Девід Леммі, який сьогодні відвідав Київ, оголосив про виділення щонайменше 242 мільйонів фунтів стерлінгів на підтримку України в гуманітарній і енергетичній сферах, та про виділення 484 мільйонів для фінансової підтримки економіки України та постачання військового обладнання.

Британський міністр оборони також підтвердив, що в рамках зобов'язань уряду Сполученого Королівства щодо нарощування та прискорення постачання військової підтримки для України допомога, оголошена у квітні, включаючи ракети для протиповітряної оборони (ППО), обладнання для винищувачів F16, самохідні гармати AS90 та запасні стволи, військові катери та морське озброєння, вже доставлена в Україну.

Нагадаємо, що у квітні цього року Великобританія анонсувала надання Україні найбільшого в історії пакета військової допомоги, який включає 400 автомобілів, 1600 ударних ракет і ракет ППО, в тому числі високоточні авіаційні крилаті ракети класу «повітря-земля» Storm Shadow, чотири мільйони боєприпасів і 60 катерів, включаючи морські рейдові кораблі.

Зазначимо, що 7 липня 2024 року міністром оборони Великобританії, під час візиту до Одеси, також була оголошена партія військової допомоги, яка включала:

  • 10 САУ AS90 та 32 стволів та інші критично важливі запчастини для них;
  • 40 машин розмінування;
  • 61 бульдозер для будівництва оборонних позицій;
  • 250 тисяч боєприпасів калібру 12,7 мм;
  • 90 протитанкових ракет Brimstone;
  • 50 малих катерів для підтримки річкових і прибережних операцій;

Тоді ж він доручив британським урядовцям забезпечити, щоб обіцяний у квітні пакет військової допомоги був прискорений і доставлений в Україну протягом наступних 100 днів.