Суд зобов'язав ДБР відкрити справу проти генерала Содоля

Суд зобов'язав ДБР відкрити справу проти генерала Содоля Генерал-лейтенант Юрій Содоль

Київський апеляційний суд зобов’язав ДБР розпочати розслідування можливого недбалого ставлення до військової служби колишнього командувача об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля на підставі заяви підполковника Богдана Кротевича, начальника штабу 12-ї бригади «Азов» Національної гвардії.

Про це Богдан Кротевич повідомив у своєму телеграм-каналі.

Станом на зараз розслідування проводяться майже по всім командирам бригад, проте деяке військове керівництво відчуває безкарність за свої дії. І тільки справедливий суд може захистити тих, хто насправді віддає своє життя заради Батьківщини, тих хто воює в окопах. Якщо не буде відповідальності — генералітет продовжить воювати людьми як пішаками, але ми не росіяни, ми не маємо права так робити. Те що ми бачимо на передовій — виснаження, це результат попереднього керування бригадами як мʼясом. Це не повинно відбуватись знов.

Суд зобов'язав ДБР відкрити справу проти генерала Содоля Підполковника Богдан Кротевич

Рішення суддів наступне:

Київський апеляційний суд скасував ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва Мєлєшак О.В. від 19 серпня 2024 року у справі №761/24500/24 провадження №1-кс/761/15750/24 та постановив нову Ухвалу, якою зобов’язав уповноважену особу Державного бюро розслідувань, не пізніше 24 годин з моменту отримання копії судової ухвали, прийнятої за результатами розгляду даної апеляційної скарги, в порядку статті 214 КПК України, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 425 ККУ на підставі заяви Богдана Кротевича.

Нагадаємо, що 23 червня Кротевич звернувся у ДБР із закликом провести розслідування щодо одного з генералів, який, за його словами, «вбив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал». Згодом стало відомо, що йшлося про генерал-лейтенанта Юрія Содоля.

24 червня Президент України Володимир Зеленський ухвалив рішення про заміну командувача об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова.

26 червня газета The Washington Post дізналася деталі скарги Кротевича. Той звинуватив Содоля в провалі оборони Маріуполя. Кротевич каже, що Содоль не керував обороною, не провів жодної години в місті та не постачав бригаді «Азов» боєприпаси. Водночас наказував наступати, попри відсутність боєприпасів. Після відмови це робити проти командира «Азову» почали розслідування.

22 липня Богдан Кротевич повідомив, що подав скаргу до суду на ДБР, оскільки воно не порушило справу проти екскомандувача обʼєднаних сил ЗСУ Юрія Содоля.