Польща показала аналог Skynex — самохідну гармату SA-35

Автор: Олексій Махно

Однією з цікавих прем’єр польської збройової промисловості на Міжнародній виставці MSPO 2024 у Кельце стала 35-мм самохідна гармата SA-35, представлена компанією PIT-RADWAR, що належить до концерну Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).

Про це пише пан Maksymilian Dura для польського мілітарного порталу Defence24, який у своїй статті також порівнює цю машину з російським ЗРГК «Панцирь» (рос.).

Ми ж розглянемо тільки нову польську машину, яка на даному етапі розвитку (лише з артилерійським озброєнням на борту) дуже схожа на такі системи, як Skynex від Rheinmetall (вже перебуває на озброєнні України) та Rapid Fire спільної розробки компаній Nexter і Thales.

Загалом, виробник стверджує, що цей мобільний комплекс може бути оснащений різними наборами радіолокаційних або оптико-електронних станцій, зенітними керованими ракетами ближньої дії (наприклад польський Piorun), а також системою радіоелектронної боротьби.

самохідну гармату SA-35 Мобільна артилерійська система SA-35. Фото: M.Dura

Основне озброєння мобільної системи ППО SA-35 — це корабельна артилерійська установка (бойовий модуль) OSU-35K із 35-мм (35×228 мм) гарматою AM-35K. У боєкомплект гармати входять боєприпаси з програмованим підривачем.

5-мм програмований снаряд (Mesko) 35-мм програмований снаряд (Mesko). Фото: M.Dura

35-мм гармата може керуватися системою спостереження, що базується на сучасній оптико-електронній станції ZGS 35, а в перспективі — на польському радарі X-діапазону TUGA (також представленому для вперше на виставці MSPO 2024 у Кельце), яка виконує як завдання раннього виявлення (тоді її антенна антена обертається та працює всенаправлено), так і завдання наведення (тоді антена зупиняється та працює в секторі).

На кінці ствола — пристрій для безконтактного програмування снарядів. Фото: M.Dura

Компанія PIT-RADWAR прагне, щоб озброєння SA-35 можна було використовувати й в русі. Цьому сприяє той факт, що основою всього рішення є корабельна гармата OSU-35K, яка вже встановлена на польському тральнику «Mewa». Тому на колісну машину Jelcz була інтегрована не тільки сама гарматна башта, а й система її стабілізації.

Керувати вогнем гармати можна дистанційно — з виносного пульта управління (на фото).

пульт SA-35

Нагадаємо, що у 2017 році на виставці «Зброя та безпека» у Києві, та на MSPO-2017 у Польщі, була презентована інша цікава машина — польсько-українська система ZRN-01 Stokrotka («Ромашка»), здатна вражати наземні та повітряні цілі, зокрема безпілотники некерованими реактивними снарядами. Читати про це більше »»