Третя штурмова у віртуальній реальності: збройові симулятори

Третя штурмова у віртуальній реальності: збройові симулятори

Україна отримала від заходу різноманітні зразки новітнього озброєння: Stinger, Javelin, NLAW, ціна одного пострілу з яких може сягати сотень тисяч доларів. Саме тоді виникла ідея створити мультимедійну систему для навчання бійців. Її реалізувала українська технологічна компанія Strata22, створивши симулятори «всього, що стріляє, літає і буде плавати».

Система максимально реалістично й точно відтворює роботу того чи іншого виду зброї. На її симуляторах є можливість опанувати стрілецьку зброю, гранатомети та західне озброєння. А головне – зекономити БК в ході тренувань. При роботі враховуються погодні умови та похибка на вітер. Віртуальний тренажер можна запрограмувати для відтворення сценаріїв справжніх боїв та військових операцій.

Бійці 3-ї окремої штурмової бригади на відео показують, як працює симулятор, діляться враженнями та порівнюють в роботі з реальною зброєю на полігоні.

«Якщо взяти NLAW, то вартість одного пострілу становить 27 000 доларів. Ручний протитанковий гранатомет РПГ-7 — від 380 доларів. СПГ-9 «Спис» — 460 доларів. Один постріл з реактивного піхотного вогнемета РПВ-16 коштує 1200 доларів. Щоб навчитися, треба зробити приблизно 50 пострілів. У кожного бійця по-різному, однак гроші немалі. Strata 22 зменшить вартість навчання солдата щонайменше у 30 разів», — розповідав в інтерв'ю DOU наприкінці 2022 року Дмитро Супонев, Software-інженер Strata 22.

збройові симулятори збройові симулятори



-