Міноборони спільно з Метінвестом ввело в експлуатацію перший підземний стабілізаційний пункт для поранених

Однополчани допомагають пораненому українському захиснику на медпункті в місті Бахмут Донецької області. 22 листопада 2022 р. Фото: Сергій Нужненко (Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода) / Збірник war.ukraine.ua

Шпиталь сконструйований із шести сталевих бункерів, оснащених системами вентиляції, водопостачання та альтернативними джерелами живлення. Тут можуть надавати допомогу понад 100 пораненим щодоби.

Цей проєкт є першим кроком у рамках масштабної ініціативи, що передбачає будівництво понад 20 таких стабпунктів, повідомляють у Міністерстві оборони України.

Будівництво першого стабпункту реалізовано у співпраці з Групою «Метінвест».

Модульний підземнтй шпиталь складається з таких компонентів: двох бункерів з операційними блоками, двох реанімаційних блоків та модуля відпочинку для медичного персоналу. Він оснащений сучасним медичним обладнанням, включаючи кисневі концентратори, апарати штучної вентиляції легень, кардіомонітори та дефібрилятори.

Фото: Міноборони України

Підземна конструкція відповідає стандартам польових шпиталів другого ешелону (Role/Echelon 2) за стандартами НАТО і дозволяє стабілізувати поранених та проводити одночасно до чотирьох операцій.

За словами виконуючого обов'язки командира Медичних сил «Схід» Романа Кузєва, новий підземний шпиталь є найкращим із наявних стабілізаційних пунктів і здатен надавати медичну допомогу понад 100 пацієнтам щодоби, рятуючи сотні життів українських військових. «Сподіваюся, що кількість таких об’єктів буде зростати», — додав він.

перший підземний стабілізаційний пункт для пораненихперший підземний стабілізаційний пункт для поранених Фото: Міноборони України

З метою додаткового захисту стабілізаційний пункт оснащений системами РЕБ.

Загальні інвестиції у проєкт склали понад 20 мільйонів гривень.

Проєкт реалізовується Міноборони у координації з Медичними силами «Схід».