Перевір свою броню — список підприємств працівникам яких видали підробні накази Мінекономіки про бронювання

Перевір свою броню

ДБР виявило підроблення наказів Міністерства економіки України про бронювання щонайменше 350 військовозобов’язаних працівників близько 20 підприємств та організацій.

Про це повідомляє Судово-юридична газета з посиланням судову ухвалу.

Йдеться про досудове розслідування, яке проводиться першим слідчим відділом ТУ ДБР у м. Києві у кримінальному провадженні №62024100110000119 від 28 травня 2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК.

На даний час слідством встановлено понад 350 осіб, які є працівниками близько 20 юридичних осіб, щодо яких від імені державного секретаря Міністерства енергетики, виготовлені підробні витяги з наказів Міністерства економіки про бронювання військовозобов'язаних.

В ухвалі наводиться й перелік встановлених юридичних осіб, відносно працівників яких здійснювалось виготовлення недостовірних документів про бронювання військовозобов'язаних:

  • ПрАТ «ЕЛАКС» (код ЄДРПОУ 22648813);
  • ТОВ «Скай Софт» (код ЄДРПОУ 32654545);
  • ТОВ «НТЦ ЕКСІКОМ» (код ЄДРПОУ 32151964);
  • ТОВ «НТЦ «ДНФОРТ» (код ЄДРПОУ 38800682);
  • ТОВ «Пері Україна» (код ЄДРПОУ 31032954);
  • ТОВ «Енергетичні рішення» (код ЄДРПОУ 38203111);
  • ТОВ «ЄВРОВЕНТ ІНЖИНІРИНГ» (код ЄДРПОУ 43102191);
  • ТОВ «ЕНДЛЕС ЕНЕРДЖІ» (код ЄДРПОУ 44924190);
  • АО «ГАРАНТ ГРУП» (код ЄДРПОУ 41367816);
  • АО «Овчаров та партнери» (код ЄДРПОУ 42845127);
  • ТОВ «НУЕК» (код ЄДРПОУ 45197505);
  • TOB «Завод теплоізоляційних матеріалів «ТЕХНО» (код ЄДРПОУ 35492904);
  • ТОВ «ПАРІ» (код ЄДРПОУ 31037994);
  • ТОВ «ЕНЕРГОБЕЗПЕКА ГРУП» (код ЄДРПОУ 37269255);
  • ТОВ «Енергостаб» (код ЄДРПОУ 45145237);
  • ТОВ «ТС «СВІТОНДЕЙЛ» (код ЄДРПОУ 32046030);
  • ТОВ «ЗАВОД «СВІТОНДЕЙЛ» (код ЄДРПОУ 32944149);
  • АО «Правовий альянс» (код ЄДРПОУ 41558229).

Ймовірно, що цей перелік не є вичерпним і насправді підприємств більше.

З ухвали суду випливає, що досудове слідство було розпочато за фактом сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон провідним інженером з комплектації устаткування філії «Відокремлений підрозділ «Централізовані закупівлі» АТ «НАЕК «Енергоатом» шляхом виготовлення неправдивих документів про бронювання військовозобов'язаних, а також наказів про відрядження за кордон.

Зокрема, встановлено, що 14 травня 2024 під час моніторингу процесів інформаційного обміну із застосуванням технічних і програмних засобів контролю АТ «НАЕК «Енергоатом», встановлено факт наявності на робочому комп'ютері провідного інженера з комплектації устаткування філії «ВП «Централізовані закупівлі» документів в електронному вигляді, що містять персональні дані громадян України, які не є працівниками компанії.

В ході слідства проведено огляд робочого місця, електронної пошти та комп'ютеру, під час якого виявлені документи не пов'язані з функціональними обов'язками працівника, а саме: копії паспортів, довідок про присвоєння ідентифікаційного номера, дипломів про вищу освіту, військово-облікових документів, накази Міненерго про визначення підприємств ПЕК критично важливими для функціонування економіки в особливий період з додатками, накази Мінекономіки про бронювання, списки військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, витяги Міненергетики з наказів Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаних.

Виявлені документи обґрунтовано мають ознаки внесення до них недостовірних відомостей шляхом зміни переліків підприємств, які є критично важливими, зміни змісту наказів Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаних, та списків військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, що підтверджується інформацією та оригінальними документами наданими АТ «НАЕК «Енергоатом», Міністерством енергетики та Міністерством економіки.



Крім цього виявлені витяги Міністерства енергетики з наказів Мінекономіки про бронювання повною мірою не відповідають дійсності, бо згідно з інформацією Міненерго, такі документи офіційно взагалі не видавались.

Виявлено понад 350 осіб, працівників 20 юросіб, щодо яких виготовлені витяги Міністерства енергетики з наказів Мінекономіки про бронювання, від імені держсекретаря Міненерго.

Бувши допитаним як свідок, державний секретар Міністерства енергетики показав, що такого роду документи він не підписував, адже це суперечить порядку бронювання затвердженому Кабінетом Міністрів України», — йдеться в ухвалі суду.

Зазначимо, що накази Міністерства енергетики про визнання підприємств паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) критично важливими відсутні в вільному доступі.

Під час огляду робочої електронної пошти провідного інженера, встановлено, що за допомогою неї він надсилав та отримував такого роду документи. Серед отриманих документів виявлено накази Міністерства енергетики з додатками, які надалі зі зміненим змістом тексту додатків, а саме переліком підприємств що визнаються критично важливими, пересилались у зворотному напрямку на зазначені електронні адреси.