Нідерланди модернізують пускові установки ЗРК Patriot, — держдеп США схвалив угоду

Державний департамент США схвалив потенційну угоду в рамках процедури FMS на продаж Нідерландам нових та модернізації наявних пускових установок Patriot M903 за $224 мільйони.

Відповідне повідомлення 29 серпня оприлюднила Агенція з оборонного співробітництва (DSCA) Міноборони США. Тепер контракт має бути затверджений Конгресом. Орієнтовна вартість у $224 млн є найбільшою попередньою оцінкою. Фактична вартість буде нижчою та залежатиме від остаточних вимог та договорів купівлі-продажу, якщо вони будуть укладені.

Зазначається, що уряд Нідерландів звертався із запитом на продаж 2 пускових установок (ПУ) Patriot M903 (LS), а також обладнання та послуг для модернізації наявних ПУ M901 LS до конфігурації M903 LS. Також у запит включено супутнє обладнання, запчастини, питання матеріально-технічної підтримким від уряду США та підрядників.

Основними підрядниками стане компанія Lockheed-Martin Missiles and Fire Control, розташована в Гранд-Прері, штат Техас, і корпорація RTX (Raytheon Technologies), розташована в Арлінгтоні, штат Вірджинія. Зазвичай покупець вимагає офсетних компенсацій, відповідні угоди будуть визначені в ході переговорів між покупцем і підрядниками.

Нагадаємо, що Нідерланди та інші союзники нададуть Україні елементи комплексу (Нідерланди дають РЛС і три пускові установки), які складуть повноцінну батарею ЗРК Patriot. Ще по батареї надішлють США, Німеччина та Румунія.