Palantir USG отримала від армії США $99 мільйонів на ШІ

Американська компанія Palantir USG, розробник програмного забезпечення, яке використовують військові для боротьби з тероризмом, отримала контракт від Армії США на дослідження у сфері штучного інтелекту (ШІ).

Армійське контрактне командування Армії США та Palantir USG уклали контракт W911QX-24-D-0024 на дослідження та розробку машинного навчання, орієнтованого на користувача (напрямок штучного інтелекту, що вивчає методи побудови алгоритмів, здатних навчатися). Вартість контракту 99 164 685 дол. Орієнтовна дата завершення робіт 12 вересня 2029 року.

Palantir Technologies Inc. — публічна американська компанія, яка спеціалізується на програмних платформах для аналізу великих об'ємів даних, заснована Пітером Тілом (співзасновником PayPal), Стівеном Коеном і Алексом Карпом у 2003 році. Штаб-квартира компанії розташована в Денвері, штат Колорадо.

Компанія має три основні проєкти: Palantir Gotham, Palantir Foundry і Palantir Apollo.

Palantir Gotham — це інструмент розвідки та захисту, який використовують військові та аналітики з боротьби з тероризмом. Його клієнтами були Розвідувальне співтовариство США (USIC) і Міністерство оборони США. Їхнє програмне забезпечення є однією з п’яти пропозицій, дозволених Міноборони США для критично важливих систем національної безпеки (IL5).

Palantir Foundry використовується для інтеграції та аналізу даних корпоративними клієнтами: Morgan Stanley, Merck KGaA, Airbus, Wejo, Lilium, PG&E та Fiat Chrysler Automobiles.

Palantir Apollo — це платформа для безперервної інтеграції/безперервної доставки (CI/CD) у всіх середовищах.

Серед клієнтів Palantir також Міністерство нацбезпеки США (DHS), АНБ США, ЦРУ, ФБР, Корпус морської піхоти США, Повітряні сили США, Командування спеціальних операцій США, Військова академія Сполучених Штатів, Спільна організація подолання імпровізованої загрози (JIDO), Національний центр для зниклих і експлуатованих дітей (NCMEC), міжнародні, державні та місцеві органи влади, а також приватні компанії.

Технології Palantir застосовуються і в Україні. Зокрема використовуються для створення цифрових моделей поля бою у російсько-українській війні. Штучний інтелект Palantir дозволив Україні підвищити точність, швидкість і смертоносність артилерійських ударів. А Офіс Генерального прокурора України використовує програмне забезпечення Palantir для зібрання доказів про російські воєнні злочини.