Рада розгляне введення нової відстрочки від мобілізації та підстави для звільнення з військової служби

Рада розгляне введення нової відстрочки від мобілізації та підстави для звільнення з військової служби

Перелік відстрочок від мобілізації, можуть доповнити новою підставою для звільнення від призову за сімейними обставинами, також можуть розширити підстави для звільнення військовослужбовців, які вже проходять військову службу.

Про це йдеться у законопроєкті № 12029 поданому до Верховної Ради народним депутатом України Георгієм Мазурашу (Слуга народу) 12 вересня.

Зокрема пропонується право на відстрочку на військовозобов'язаних та право на звільнення зі служби на військовослужбовців, які мають дружину (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю III групи й дитину (дітей) віком до 18 років.

Для цього необхідно внести зміни до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Нагадаємо, що згідно з чинним законом право на відстрочку мають військовозобов'язані:

  • які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;
  • які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю III групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;
  • жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу.

Нагадаємо, що скоро ТЦК зможуть більше не друкувати повістки щоб їх вручати — у Міністерстві оборони України вже розробили функціонал, який допоможе автоматизувати процес вручення повісток військовозобов'язаним.