Зграя бойових дронів на чолі з дроном командиром, — австралійський стартап на LANDFORCES 2024

Зграя бойових дронів на чолі з дроном командиром

Дрон-командир керуватиме десятком інших дронів, і вирішуватиме, чи є, скажімо, покинуте авто загрозою. Якщо вирішить, що ні, то не турбуватиме оператора, натомість якщо виявить транспорт з солдатами поінформує про загрозу та запитає що робити.

Австралія. Міжнародна виставка LANDFORCES 2024. На одному зі стендів у виставковій залі, повній великих транспортних засобів, лежить зовсім непримітна невелика коробка, розміром приблизно з товсту колоду карт, яку представляє австралійський стартап Breaker.

Але, як стверджує компанія, ця маленька коробка переповнена алгоритмами штучного інтелекту (ШІ), які можна легко інтегрувати до різних безпілотних платформ для широкого спектра місій, повідомляє Breaking Defense.

«Ми створюємо роботів, які діють як люди. Ми хочемо, щоб вони максимально спростили управління декількома автономними системами у кількох доменах», — сказав співзасновник проєкту Метью Буффа біля їхнього крихітного стенда на Land Forces 2024, вторячи сайту фірми, на якому розміщено відео чотирилапого робота середнього розміру.

Зграя бойових дронів на чолі з дроном командиром, — австралійський стартап

Компанія, яка частково фінансувалася та підтримувалася програмою Founders Defence 10x Університету Нового Південного Уельсу (UNSW), вперше з'явилася на Land Forces цього року та залучила постійний потік заінтригованих відвідувачів. Буффа стверджує, що компанія вже має клієнта з оборонної сфери, якого він назвав тільки «іноземною організацією спеціального призначення», яка «купила ряд наших систем».

Коробка, яку Буффа назвав «стеком автономії», включає шість різних моделей ШІ, які можна вбудувати в «будь-яку автономну платформу». Він порівняв ефекти їхньої коробки з роботом R2D2 із «Зоряних війн», який допомагає Люку Скайвокеру пілотувати, орієнтуватися і стріляти, а не просто надає йому купу інформації, на підставі якої той має прийняти рішення.

Цей природний двосторонній зв'язок між оператором та дроном — ключ до того, чого компанія сподівається досягти. Як зазначив Буффа, «Коли ви перебуваєте під високим когнітивним навантаженням і високою реакцією на стрес, люди природно схильні спілкуватися голосом».

Це важке когнітивне навантаження, якщо солдат у бою намагається керувати кількома дронами. Але система Breaker, за словами Буффа, розроблена так, що оператор призначає один дрон лідером, який координує дії інших дронів, та підтримує зв'язок з оператором для отримання остаточних інструкцій.



Наприклад, уявіть собі солдата у зоні бойових дій. Цей солдат підключається до радіо і призначає один дрон «командиром» над іншими 10 дронами у зграї.

«Потім дрони об'єднують усі датчики 10 платформ, і якщо вони знайдуть щось цікаве, скажімо, вантажівку з боєприпасами чи транспортний засіб повний солдатів зі зброєю, вони повідомлять оператору, що ми знайшли транспортний засіб, повний солдатів, на такій відстані, у такому напрямку від вашого поточного розташування», — пояснив Буффа. «Що ви хочете, щоб ми зробили?»

Зграя бойових дронів на чолі з дроном командиром

Перед запуском проєкту компанія намагається навчити ШІ якомога більшій кількості типів місій. Він розповів, що перед операцією вони «проводять інструктаж дронів, як будь-яких звичайних операторів. Їм дають короткий опис того, що вони повинні робити, куди прямують і яка мета. Ми буквально даємо дронам ту ж інформацію, що й людям — текст природною мовою, документ, фотографію або скан документа. Потім вони використовують цю інформацію для ухвалення розумних рішень».

Дрон визначить, чи є, скажімо, покинута машина біля дороги загрозою чи ні. Якщо він вирішить, що це не так, то він не турбуватиме оператора.

«Оператор робить щось важливе. Я [дрон] не збираюся виходити на зв'язок та розповідати йому про цю випадкову машину, яку я бачив, як зараз це роблять автономні системи».

Буффа додає, що перенесення командної функції на безпілотні системи має скоротити кількість людських сил, необхідних на полі бою. Що дуже важливо, враховуючи те, що було помічено на полях битв в Україні, де радіочастотні сигнали, що безперервно походять від операторів безпілотників, можуть бути відстежені противником для знищення цих операторів.