Кожен другий боєприпас на фронті українського виробництва

Кожен другий боєприпас на фронті українського виробництва

Україна інвестувала близько семі-восьми мільярдів доларів у власну оборонну промисловість і наразі кожен другий боєприпас на фронті українського виробництва.

«Ми не побоялися і взяли на себе зобов'язання, хоча всі казали, що не буде виробництва, не буде ОПК... ми інвестували у виробництво, і кожен другий боєприпас зараз український», — заявив Рустем Умєров в інтервʼю телеканалу «Рада» за результатами року роботи на посаді міністра оборони України.

Нагадаємо, що ексочільник Мінстратегпрому Олександр Камишін 4 вересня розповів у Верховній Раді, що український оборонно-промисловий комплекс вже налагодив серійне виробництво всієї номенклатури мінометних мін та артилерійських снарядів.



«Ми вийшли на власне серійне виробництво всієї номенклатури мінометних та артилерійських повнокомплектних пострілів», — доповів Камишін з трибуни.

Також відомо, що Україна отримала дві ліцензії на виробництво 155-мм артснарядів.

Так у червні 2024 року був підписано контракт між KNDS і ПрАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування» (КЗВВ), виробником гаубиць «Богдана», щодо спільного виробництва в Україні 155-мм снарядів. А у серпні підписано угоду, яка дозволяє іншому українському оборонному підприємству налагодити ліцензійне виробництво 155-мм артилерійських снарядів підписано з норвезьким виробником боєприпасів — компанією Nammo.

У відкритих джерелах також повідомлялось, що компанія «Українська Бронетехніка» виробляє мінометні постріли всіх калібрів та артилерійські снаряди принаймні калібру 122 мм. А про серійне виробництво 152-мм снарядів Укроборонпромом було відомо, ще з осени 2022 року.



Зазначимо, що цього року були підписані й контракти що стосувалися стрілецьких боєприпасів. Так, у липні з чеською компанією Sellier & Bellot a.s. було укладено контракт щодо будівництва в Україні нового виробництва набоїв до стрілецької зброї.

Також нещодавно стало відомо, що Україна вже налагодила власне серійне виробництво 5,56 і 5,45-мм набоїв, які вже постачаються у війська.