Затверджено новий перелік посад для непридатних військових

Завтерджено новий перелік посад для непридатних військових

Затверджено новий Перелік посад, що можуть бути заміщені військовослужбовцями, які визнані військово-лікарськими комісіями (ВЛК) непридатними до військової служби.

Новий перелік, що набув чинності 25 вересня, затверджений наказом Міноборони № 594 від 02.09.2024 р. Він замінив попередній, який був введений наказом МОУ № 410 від 14.08.2018 р.

Зокрема наказ дозволяє непридатним до служби військовослужбовцям служити на всіх посадах осіб офіцерського, рядового та сержантського складу, за всіма спеціальностями, в органах військового управління, військових частинах та підрозділах Сил територіальної оборони або територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки Збройних Сил України.

Також розширено перелік посад для непридатних і в інших органах військового управління, військових частинах, установах та військових навчальних закладах Збройних Сил України.

Нагадаємо, що під «непридатними до військової служби» маються на увазі військовослужбовці служби за контрактом з-поміж громадян України, які під час служби були визнані ВЛК непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших захворювань.

Водночас варто зауважити, що затверджений перелік стосується армії мирного часу, адже у примітці до нього зазначено:

Під час проведення мобілізації та дії правового режиму воєнного стану Перелік посад, що можуть бути заміщені військовослужбовцями, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби, не застосовується. Призначення на посади військовослужбовців, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби, під час проведення мобілізації та дії правового режиму воєнного стану здійснюється за клопотанням командира (керівника) посадовими особами відповідно до номенклатури посад для призначення військовослужбовців.

Нагадаємо, що перелік органів військового управління, військових частин, закладів та установ, в яких можуть служити військові, що були поранені, отримали травми або каліцтва та визнані ВЛК непридатними до служби, визначено наказом Міноборони № 376 від 9 грудня 2021 року.



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію