В Україні з'явиться Центр рекрутингу іноземців

В Україні з'явиться центру рекрутингу іноземців

Для набору на військову службу іноземних громадян, в Україні додатково до вже наявних центрів комплектування, створять Центр рекрутингу з прийому іноземців та осіб без громадянства на військову службу за контрактом (Центр рекрутингу іноземців).

Про це йдеться в законопроєкті № 12023 від 09 вересня 2024 року.

Нагадаємо, що днями Ukrainian Military Pages писали, що Кабмін ініціює зміни до законодавства щодо проходження військової служби за контрактом в ЗСУ іноземцями. Зокрема йшлося, що іноземці служити на офіцерських посадах.

Згідно з чинним законом для прийняття на службу іноземці та особи без громадянства можуть звертатися до центрів рекрутингу, центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), центрів зайнятості, територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) за місцем їх проживання чи тимчасового перебування або безпосередньо до військової частини, в якій вони мають бажання проходити службу за контрактом.

А у разі прийняття законопроєкту ще й до Центру рекрутингу іноземців. Також, саме цей центр буде проводити спеціальні перевірки іноземців, про які ми писали у попередній статті.

Після розгляду звернень (заяв) іноземців та осіб без громадянства у центрах рекрутингу, центрах надання адміністративних послуг, центрах зайнятості, територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки та військових частинах зазначені особи направляються до Центру рекрутингу іноземців для проведення заходів спеціальної перевірки іноземців

Персонал Центру складатиметься з представників ЗСУ, Нацгвардії та Держспецтрансслужби.

Положення про Центр рекрутингу з прийому іноземців та осіб без громадянства на військову службу за контрактом буде затверджувати Кабінет Міністрів України.

Це Положення визначатиме:

  • призначення та завдання Центру рекрутингу іноземців;
  • порядок його утворення та підпорядкування;
  • організаційну структуру та порядок його комплектування за рахунок чисельності ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту, Національної гвардії України;
  • порядок функціонування;
  • організацію спеціальної перевірки іноземців та осіб без громадянства.