Військовий шпиталь придбав наркотики вдвічі дорожче ніж цивільні медики

Парамедики надають медичну допомогу пораненому українському військовому Фото: Сергій Нужненко (Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода) / Збірник war.ukraine.ua

Гарнізонний військовий госпіталь у Полтаві (військова частина А3114) придбав важкий наркотик фентаніл вдвічі дорожче, ніж його купили цивільні столичні медики.

Про це повідомляють Наші гроші, які проаналізували серпневі закупівлі Фентанілу через електронну систему публічних закупівель Prozorro. У добірку потрапило 36 тендерів, в яких купували розчин фентанілу, загалом на понад 4 мільйони гривень.

Найбільший розрив по вартості по ідентичних позиціях маємо між військовою частиною А3114 з Полтави та київським Комунальним закладом (КЗ) «База спеціального медичного постачання».

Військові медики замовили розчин фентанілу за 1 284 гривень за пачку (закупівля розміром 40 тисяч гривень). Це вдвічі більше від закупівельної ціни київських лікарів — 672 гривень за пачку (закупівля розміром 91 тисяча гривень).

В обох випадках застосовувались ідентичні процедури закупівлі — «відкриті торги з особливостями». В обох випадках перемогло ТОВ «Белітрейд», а виробником фентанілу вказані ТОВ «Харківське фармацевтичне підприємство «Здоров’я народу» та АТ «Галичфарм».

Полтавський військовий шпиталь придбав наркотики вдвічі дорожче ніж цивільні медики

Фентаніл є дуже небезпечним наркотиком. Він викликає звикання з першої дози. Цей потужний опіоїд у 20-40 разів сильніший, ніж героїн, і в 100 разів за морфін.

В Україні фентаніл закуповують переважно медичні установи та військові шпиталі.