Естонія могла б купувати боєприпаси в ОПК України, — Певкур

Естонія могла б купувати боєприпаси в ОПК України, — Певкур Фото: Jan-Daniel Peterson/ Eesti Kaitsevägi

Естонський уряд обговорить виділення додаткових грошей на оборону й один із варіантів — купувати боєприпаси для ЗС Естонії в українських виробників, які виробляють більше ніж Україна може дозволити собі придбати.

Зокрема міністр оборони Ганно Певкур повідомив членам Рійгікогу (парламент Естонії), що фінансування поповнення критичного запасу боєприпасів буде обговорюватися цього тижня.

«У 2022-2024 роках ми придбали боєприпасів на понад 700 мільйонів євро, і вже підписані контракти на найближчі роки майже на мільярд. Беручи до уваги триваючі дискусії щодо стратегії національного бюджету та незавершені рішення щодо закупівель боєприпасів, я насмілюсь сказати, що загальна сума закупівлі боєприпасів становитиме близько 3 мільярдів євро між 2022 і 2028 роками», — сказав міністр.

Певкур сказав, що одним із варіантів може бути покупка в українських виробників, пише ERR.



«Я зустрічався з міністром оборони України минулого тижня. Я також зустрічався з міністром стратегічної промисловості, який тепер буде стратегічним радником [президента] Зеленського — [Олександром] Камишіним. Вони обидва підтвердили, що українська оборонна промисловість вже має потенціал виробництва більший, ніж Україна може собі дозволити купити. Навіть називали цифру про те, що оборонна промисловість України може мати профіцит у десятки мільярдів євро», — сказав міністр.

Нагадаємо, що для посилення власної оборони Естонія придбала САУ K9 і CAESAR, реактивні системи залпового вогню HIMARS. протикорабельні ракети Blue Spear, морські міни. Вже надходять комплекси протиповітряної оборони IRIS-T, Mistral та Piorun, крім того, закуплені нові радари для ППО та проводиться заміна берегових РЛС.



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію