ЗСУ формують експериментальні бойові підрозділи РЕБ

ЗСУ формують експериментальні бойові підрозділи РЕБ

Наразі Україна має три шляхи розвитку РЕБ: вдосконалення наявного озброєння, впровадження засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ), наданих іноземними партнерами та впровадження якісно нових засобів РЕБ власного виробництва.

Про це йшлося на форумі присвяченому розвитку засобів РЕБ у Збройних Силах України, за участі представників ЗСУ, Міноборони, профільних міністерств та компаній-виробників систем РЕБ, повідомляють у Генеральному штабі.

Ефективний РЕБ на полі бою — це, в першу чергу, збереження життя українських воїнів, — Головнокомандувач ЗСУ визначив розвиток РЕБ як один із ключових пріоритетів.

«Без засобів РЕБ зараз важко уявити поле бою, — зауважив заступник Головнокомандувача ЗСУ полковник Андрій Лебеденко. — Сьогодні ураження дронами сягає 60%. Тому розвиток систем РЕБ, їхня максимальна ефективність та постачання у війська в достатній кількості — питання, яке вимагає оперативного вирішення».

«Особливої уваги потребує існуюча система підтримки вітчизняних виробників на етапах розробки та кодифікації систем РЕБ, — наголосив начальник Управління інноваційної діяльності ЗСУ полковник Віталій Добрянський. — Нині функціонує система випробовувань новітніх зразків. Також ми формуємо експериментальні бойові підрозділи для проведення таких випробовувань в бойових умовах, висновки яких значно спрощують кодифікацію виробів».

За словами заступника міністра цифрової трансформації Олександра Борнякова, кількість зразків засобів радіоелектронної боротьби зараз значно збільшилася. «Ми починали з десяти-п’ятнадцяти розробок, зараз маємо близько двохсот», — підкреслив він.

На думку учасників форуму, важливо пришвидшити розробку зразків, унормувати та спростити процедуру кодифікації. Масштабувати виробництво систем РЕБ, навчити військовослужбовців ефективно користуватися ними — це основні завдання на даний час.