Данія, яка очолить інвестування в ОПК України російських коштів, вивчає українські оборонні підприємства

оновлено 16.04.24 20:46
Данія, яка очолить інвестування в ОПК України російських коштів, вивчає оборонні підприємства України

Після ініціативи Данії напряму інвестувати кошти в ОПК України, Комісія ЄС звернулася до уряду Данії з проханням очолити роботу з інвестування заморожених російських активів в українську оборонну промисловість.

Данія вже інвестує в українську оборонну промисловість і нещодавно фінансувала виробництво в Україні 18 самохідних артилерійських установок 2С22 «Богдана». Вісім з них вже поставлені Збройним Силам України, повідомляє Міністерство оборони Данії.

Разом із депутатами парламенту Данії, данський міністр оборони Троелс Лунд Поульсен, 13-14 вересня, відвідав оборонні підприємства України, що виробляють безпілотники дальньої дії. Данія планує, від імені ЄС, направити інвестиції саме на далекобійну українську зброю.

«Це все ще важливо, але вже недостатньо, надсилати Україні виключно військові пожертви. Водночас нам потрібно інвестувати безпосередньо в оборонну промисловість України. Ми зробили це, коли всього кілька місяців тому інвестували в 18 артилерійських установок «Богдана», з яких перші вісім уже поставлені [16 вересня новина на сайті МО Данії була оновлена, що вже передані всі 18 САУ]. Мені дуже приємно, що Комісія ЄС визнає так звану данську модель і тепер закликає інші країни-члени також інвестувати напряму в оборонну промисловість України», — сказав міністр оборони Троелс Лунд Поульсен.

Крім відвідин українських підприємств, міністр оборони Данії взяв участь у Ялтинській конференції з питань безпеки, яка, після незаконної анексії Криму росією, проходить у Києві.