ДОТ презентував інноваційну систему DOT-Chain

ДОТ презентував інноваційну систему DOT-Chain

У середу, 11 вересня, Державний оператор тилу презентував DOT-Chain — інноваційну ІТ-систему для управління тиловими потребами Збройних Сил України.

Поки що функціонал DOT-Chain поширюється лише на харчування, повідомляє Міністерство оборони України.

Державний оператор тилу (ДОТ) – закупівельна агенція при Міністерстві оборони України, що забезпечує тилові потреби Збройних сил України: харчування, речове майно, пально-мастильні матеріали.

Головне завдання DOT-Chain — зробити процес забезпечення військових легшим і швидшим.

«Якщо раніше термін постачання продуктів міг складати до двох місяців, то після запровадження DOT-Chain має скоротитися приблизно в чотири рази, — заявив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков. — Цифровізація закупівельних процесів в обороні — це стратегічний крок у підвищенні ефективності постачання всього необхідного ЗСУ».

Створення DOT-Chain стало наймасштабніший цифровим проєктом в DOT. Над розробкою працювала команда IT-спеціалістів Державного оператора тилу.

«Перед нами стояло завдання змінити стару систему так, щоб нелетальне забезпечення ЗСУ було більш ефективним. Наразі функціонал DOT-Chain поширюється на харчування. ІТ-команда оцифрувала весь процес забезпечення — від заявок на продукти до оформлення видаткових накладних та актів. У майбутньому система може швидко масштабуватися для покриття інших категорій товарів», — розповіла Альона Жужа, ІТ-радниця ДОТ.

Що змінила нова ІТ-система DOT-Chain?

1. Перевела в цифру паперові документи для оптимізації роботи військових. Замість 30 тисяч паперів щотижня, які мали опрацьовувати військові, тепер потрібно зробити лише кілька кліків у системі. Це суттєво зменшує обсяг роботи начальників продовольчих служб.

2. Спростила процес оплати за товари. Він буде в чотири рази швидший, адже видаткові накладні одразу підвантажуються в систему, а ДОТ, маючи підписи від військової частини та постачальника, може одразу оплатити відвантаження.

3. Оптимізувала обмін даними. Відомості із системи використовує, зокрема, і Міноборони. Це дозволяє коригувати потреби військових відповідно до даних, що агрегує DOT-Chain: кількість заявок, інформація про постачання та обсяги, які прийняли чи не прийняли на баланс військові частини.

4. Налаштувала взаємодію між сторонами, залученими до процесу забезпечення ЗСУ. У системі DOT-Chain за кожним запитом видно всі документи щодо закупівлі та постачання. Фактично ДОТ стає третьою стороною, яка опікується й начпродами, і постачальниками та може швидко реагувати на зміну запитів від військових частин.