Латвія передасть Україні бронемашини CVR(T)

Латвія передасть Україні бронемашини CVR(T) Фото: Armīns Janiks / МО Латвії

Латвійська Республіка передасть Україні гусеничні розвідувальні бронемашини CVR(T), які були придбані у 2014-2019 роках у Великобританії після капітального ремонту і модернізації.

Повідомляє агентство ЛЕТА з посиланням на пресслужбу Міністерства оборони Латвії.

Повідомляється, що з міркувань оперативної безпеки оборонне відомство не розголошує конкретну кількість машин, які будуть передані Україні.

Combat Vehicle Reconnaissance (Tracked) (укр. — бойова машина розвідки (гусенична), скор. CVR(T) — серія бойових броньованих машин, розроблених у Великобританії в 1960-ті роки компанією Alvis. Модифікації CVR(T) включають розвідувальні машини FV101 Scorpion та FV107 Scimitar, бронетранспортер Spartan, самохідну протитанкову ракетну установку FV102 Striker, командно-штабну машину FV105 Sultan, медичну машину FV104 Samaritan та броньовану ремонтно-евакуаційну машину FV106 Samson.

Ці машини Латвія раніше придбала у Великобританії. Підписаний у 2014 році контракт передбачав постачання 123 бронемашини CVR(T) у модифікаціях Scimitar, Sultan, Spartan, Samson і Samaritan, з них сім для навчання персоналу. Вартість контракту склала 39,4 мільйона фунтів стерлінгів, включаючи капітальний ремонт і модернізацію. Перші машини були поставлені восени 2015 року. У 2019 році був підписаний ще один контракт на постачання ще 82 машин CVR(T), пізніше це число було зменшено до 74.

FV104 Samaritan CVR(T) FV104 Samaritan CVR(T). Фото: Carl Schulze

Раніше у Міністерстві повідомляли, що Латвія зобов'язалася надаватиме військову підтримку Україні в розмірі 0,25% ВВП щороку щонайменше до 2026 року. Раніше Латвія передала Україні широкий спектр озброєння і техніки, включно з закупленими в Австрії гелікоптерами та самохідними гаубицями, також передавалися безпілотники, боєприпаси, протитанкова зброя, ПЗРК «Стінгер», радари, інформаційно-технологічне обладнання, транспортні засоби тощо.