Україна не може воювати з однією рукою за спиною, — Естонія

Фото: Петро Задорожний / ДПСУ / Збірник war.ukraine.ua Фото: Петро Задорожний / ДПСУ / Збірник war.ukraine.ua

На неформальній зустрічі міністрів оборони Європейського Союзу, що відбулася у Брюсселі, обговорили війську підтримку України та оборонну готовність Євросоюзу. У підсумку ЄС навчатиме більше українських військових, а в Україні з'явиться офіс EUMAM.

«Хоч успіх українців у Курську є багатообіцяючим, ми все ж маємо усвідомлювати, що вони воюють однією рукою за спиною. Європейський Союз може колективно зробити більше, щоб підтримати Україну у військовому плані — ми повинні дати їм усі шанси на перемогу. Їм потрібно більше зброї та боєприпасів і дозвіл використовувати цю зброю для ураження військових об’єктів на території противника», — сказав міністр оборони Естонії Ганно Певкур.

На неформальній зустрічі міністрів оборони Європейського Союзу

Паралельно з допомогою Україні необхідно зміцнювати обороноздатність Європи. «Лише масштабні інвестиції, які вимагають збільшення оборонних бюджетів мінімум до 2,5% ВВП, дадуть росії стратегічний сигнал про нашу готовність. Облігації є одним зі способів швидкого та ефективного фінансування як планування потужностей, так і зміцнення галузі. Ми продовжимо обговорення цієї теми з державами-членами», — зазначив Певкур.

У ЄС застопорилася угода щодо Європейського фонду миру. Пакет, що очікується на розгляд, має вирішальне значення, оскільки він дозволяє державам-членам компенсувати здійснені поставки зброї та збільшити допомогу зброї в майбутньому. «Імплементація останніх рішень Європейського фонду миру щодо військової допомоги Україні застрягла на ганебно довгий час, їх потрібно вирішити негайно. Я очікую швидкого рішення від угорського головування», — додав естонський міністр оборони.

Крім того, міністри оборони обговорили українську військову навчальну місію EUMAM.

EUMAM Фото: Cpl Anil Gurung/UK MoD

Європейський Союз вирішив розширити свою навчальну місію для українських військових і до кінця 2024 року підготувати у себе загалом 75 тисяч солдатів. Також вирішили відкрити координаційний офіс місії EUMAM безпосередньо в Україні — для кращої взаємодії зі Збройними Силами України.

Про все це на підсумковій пресконференції повідомив верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Він назвав EUMAM в Україні найуспішнішою навчальною місією в історії Євросоюзу. Підготовку в її рамках пройшли вже 60 тисяч українських військових, що й було метою ЄС до кінця літа 2024 року. Загалом участь у місії взяли 24 держави.