Airbus і Quantum Systems досягли прогресу в технологіях керування автономними роями дронів

Airbus і Quantum Systems досягли прогресу в технологіях керування автономними роями дронів

Airbus Defense & Space GmbH, головний підрядник у рамках проєкту KITU2, у співпраці з Quantum-Systems GmbH та Spleenlab GmbH здійснили прорив у технології автономного роя.

Про це у вівторок, 17 вересня, заявили у німецькій компанії Quantum Systems, яка серед іншого виробляє розвідувальні дрони Vector, які ФРН постачає Україні в рамках військової допомоги.

KITU 2 (Künstliche Intelligenz für taktische UAS) — дослідження Бундесверу (замовлене у липні 2023 року) щодо інноваційних рішень для автономного керування зграями дронів за допомогою ШІ. Нові технології дозволять невеликій кількості операторів ефективно керувати великими групами автономних БПЛА навіть у динамічних середовищах, схильних до перешкод.

Дослідження, проведене на замовлення Збройних сил Німеччини, спрямоване на максимізацію потенціалу штучного інтелекту для координації змішаних роїв БПЛА з різними можливостями. Вперше спеціально розроблений mission-AI контролює та координує БпЛА, щоб забезпечити надійне виконання місії в умовах інтенсивних радіоперешкод або повної відмови окремих безпілотників.

Airbus і Quantum Systems досягли прогресу в технологіях керування автономними роями дронів

ШІ було навчено з використанням передових методів глибокого підкріплення у вузькоспеціалізованому середовищі моделювання. Цей підхід дозволяє штучному інтелекту вдосконалювати свою тактику шляхом постійної самооптимізації, що призводить до більш ефективних і точних рішень у тактичних операціях.



Під час успішних випробувань безпілотні літальні апарати Vector і Scorpion від Quantum Systems і два інших багатоцільових дрони від Airbus застосовувались в груповому польоті. Дані розвідки з усіх безпілотників об’єднувалися в режимі реального часу для формування спільної картини ситуації та інтегрувалися в систему управління боєм Airbus “Fortion Joint C2”.

Крім того, безпілотники «Вектор» (аналогічні переданим Україні) продемонстрували свою здатність автономно виконувати такі місії, як спільна розвідка та захоплення цілей в умовах відмови GPS. Це підкреслює здатність штучного інтелекту підвищити стійкість БПЛА до перешкод і забезпечити автономну роботу навіть у складних умовах.

Повідомляється, що отримані знання слугуватимуть основою для майбутніх розробок. Також буде досліджено, наскільки поведінка, керована штучним інтелектом, перевершує традиційні підходи ручного керування.

Результати дослідження KITU2 призначені для підтримки розробки автономних систем у рамках більших проєктів Бундесверу, таких як «Основна наземна бойова система »(MGCS) і «Майбутня бойова повітряна система» (FCAS).