БТР-60 модернізований до рівня БТР «Хорунжий» допущено до експлуатації в ЗСУ

Модернізацію БТР-60 до рівня БТР «Хорунжий» допущено до експлуатації в ЗСУ

Міністерство оборони України кодифікувало та допустило до постачання у ЗСУ вітчизняний бронетранспортер «Хорунжий», який є результатом глибокої модернізації радянського БТР-60.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони України.

Нагадаємо, що БТР «Хорунжий» (раніше також був відомий як БТР-60М) — це глибока модернізація БТР-60 від приватної оборонної компанії НВО «Практика», яке полягає у збереженні підвіски БТР-60, заміною архаїчної «спарки» двох двигунів по 90 к.с. на 330-сильний Deutz з автоматичною коробкою Allison та глобальному перекомпонуванню машини.

Хорунжий Фото БТР «Хорунжий» оприлюднене Міноборони 02.09.2024

Двигун на БТР-60М «Хорунжий» розміщується спереду, що дозволяє вивільнити корму для десантного відділення. А нова форма бронекорпусу, зі значно більшим внутрішнім простором (20,4 проти 16,1 куб. м), дозволяє використати цю машину під абсолютно інші задачі.

Крім того, зріс рівень бронювання з ПЗСА-2 до ПЗСА-4 та додався захист від наслідків підриву на вибухових пристроях, еквівалентних 6 кг тротилу, зокрема завдяки конструкції днища корпусу та спеціальним протимінним сидінням екіпажу та десанту.

БТР Хорунжий з легким бойовим модулем Aselsan Фото БТР-60М «Хорунжий» з модулем Aselsan на випробуваннях у 2021 році

У «новому» БТР встановлена сучасна електроніка, камери відеоогляду (їх розташування змінилося у порівнянні з версією БТР 2021 року — перемістилися на дах, що можна побачити на фото), система кондиціонування й автономний генератор, що дозволяє бронемашині функціонувати при вимкненому двигуні. Варто зазна

Попри те, що у повідомленні Міністерства оборони йдеться, що бронетранспортер має бойовий модуль з кулеметом калібру 14,5 мм або гарматою калібром 30 х 113 мм (зазначено доволі цікавий калібр, така стоїть на гелікоптерах AH-64 Apache), на оприлюдненосму фото БТР оснащений відкритою кулеметною туреллю прикритою по периметру бронещитками.