Норвегія виділила 570 млн крон на дрони та ППО для України

Норвегія виділила 570 мільйонів крон на дрони та ППО для України

Норвегія зробила черговий внесок, щоб Україна отримала більше безпілотників для фронту та більше засобів ППО для захисту населення та важливої інфраструктури від атак росії.

Йдеться про внесок у 570 мільйонів норвезьких крон (53,5 млн доларів США) в очолюваний Великобританією Міжнародний фонд для України (IFU), повідомляє норвезький уряд.

— Україна має нагальну потребу в більшій кількості військової техніки для захисту від військ російських агресорів. Разом з іншими країнами Норвегія зробить усе можливе, щоб зробити свій внесок, — сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Метою фонду є надання Україні озброєння через закупівлю у промисловості. Починаючи з 2022 року, Норвегія внесла до IFU загалом 1,8 мільярда норвезьких крон (169 млн дол. США). Разом із Великою Британією, Нідерландами, Данією, Швецією, Литвою, Австралією, Новою Зеландією та Ісландією загалом було виділено понад мільярд американських доларів.

Раніше Норвегія брала участь у закупівлях для України, серед іншого, засобів протиповітряної оборони, обладнання для розмінування, артилерійських боєприпасів, транспортних засобів, інженерних машин, запасних частин і обладнання для технічного обслуговування.

Підтримка фінансується через програму Нансена.

Програма підтримки Нансена для України — це норвезька цивільна та військова програма підтримки на суму 75 млрд норвезьких крон на період 2023–2027 рр. Розподіл між цивільною та військовою підтримкою визначається щорічно відповідно до потреб України.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!