Португалія передала Україні шість гелікоптерів Ка-32

Португалія передала Україні шість гелікоптерів Ка-32 Ka-32A. Фото: Bill Gabbert, серпень 2012 р.

Португалія 6 вересня відправила до України останній з шести гелікоптерів Ка-32, рішення про передачу яких було ухвалено ще наприкінці 2022 році.

У жовтні 2022 року тодішній міністр оборони Хелена Каррейрас заявила, що Португалія відправить в Україну шість російських пожежних гелікоптерів, які не мали ліцензії на експлуатацію в Португалії, один з яких вийшов з ладу через аварію.

Про це повідомила Хелена Каррейрас у Брюсселі на завершення зустрічі міністрів оборони країн НАТО, на якій обговорювалася війна в Україні.

Португалія придбала шість гелікоптерів Ka-32A за €348 млн у 2007 році, маючи намір використовувати їх для транспортування персоналу та гасіння пожеж. Однак технічне обслуговування цих гелікоптерів ставало дедалі складнішим, у результаті чого до квітня 2022 року жоден із гелікоптерів не був готовий до експлуатації. Ситуація погіршилася вигнанням португальським урядом російської технічної групи та подальшим закриттям об’єкта технічного обслуговування Понте-де-Сор у рамках санкцій через агресію росії проти України. У результаті, через відсутність обслуговування, гелікоптери втратили сертифікати льотної придатності.

У листопаді 2023 року, більше ніж через рік після оголошення про передачу Україні, вони все ще перебували у Португалії, а португальський уряд заявляв, що чекає, поки «український партнер вкаже наступні кроки» у цьому процесі.

«Після тривалого періоду невизначеності та переговорів нинішній Уряд спільно з Міністерством внутрішніх справ погодив транспортування гелікоптерів з українською владою, зокрема з українським посольством у Лісабоні та українським міністерством. оборони», — йдеться в поширеній 7 вересня заяві уряду Португалії.

Португалія передала Україні шість гелікоптерів Ка-32

Гелікоптери передані в поточному технічному стані.

Використані джерела: Sapo


Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!


Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію