США розробляють для України заміну зенітної ракетної системи С-300 і ракети повітря-повітря Р-27

США розробляє для України заміну зенітної ракетної системи С-300

Сполучені Штати очолили розроблення заміни радянської зенітної ракетної системи С-300 і авіаційної ракети класу повітря-повітря Р-27 для української армії.

Про це у п'ятницю, 6 вересня, повідомив міністр оборони США.

«За допомогою кількох європейських компаній Сполучені Штати працюють з Україною над розробкою та виготовленням заміни зенітної ракетної системи С-300 і ракети повітря-повітря Р-27», — сказав у вступному на 24-му засіданні Контактної групи з питань оборони України міністр оборони США Ллойд Дж. Остін III.

Серед іншого США також виділили понад 200 мільйонів доларів на придбання критично важливих компонентів, щоб дозволити Україні виробляти БПЛА та системи електронної боротьби, які вона так ефективно розгорнула.

Про яку саме заміну С-300 йдеться подробиці не розкриваються. Нагадаємо, що в Україні на озброєні три модифікації цих систем С-300ПТ, С-300ПС та С-300В1. Головними проблемами щодо експлуатації цих систем в Україні — це відсутність запасу ракет до них та НВЧ приладів (клістронів) — ключових елементів системи наведення.

Нагадаємо, що у 2020 році слідчі ДБР завдали нищівного удару по ППО України — у кількох зенітних бригадах, під Києвом та біля Криму, вони вилучили клістрони системи наведення на ціль. Слідчі достеменно знали, що придбання клістронів було результатом вдалої спецоперації наших спецслужб, і в інший спосіб придбати їх було неможливо, оскільки ці системи ППО радянських часів і виробником запчастин для них є російський агресор.

В результаті дій слідчих ДБР були «засвічені» номери електронних пристроїв, що дозволило ФСБ російського агресора досить швидко вирахувати та заарештувати задіяну в постачанні клістронів в Україну агентурну мережу наших спецслужб. Канал отримання клістронів для наших систем ППО був знищений діями ДБР.

Після розголосу інформації про дії ДБР націлені на підрив обороноздатності України, клістрони були повернуті до частин. За словами пресцентру ДБР слідчі були тимчасово відсторонені від виконання обов’язків і начебто по них було відкрито службове розслідування.