Сьогодні Рада має розглянути заборону мобілізації до 25 років

Сьогодні Рада має розглянути заборону мобілізації до 25 років

Верховна Рада має розглянути законопроєкт № 11379-д, що забороняє мобілізацію громадян віком до 25 років, яких раніше визнали обмежено придатними й передали з обліку призовників на облік військовозобов'язаних. Міноборони проти, бо багато з них так «косили» від строкової.

«Стефанчук заявив, що законопроєкт буде розглянуто на початку вересня, на першому засіданні! Є перший результат. Друзі, дотиснемо! Перше засідання має відбутися за Конституцією 3 вересня», — написав у Telegram народний депутат Олексій Гончаренко.

Йдеться про мобілізацію юнаків до 25 років, визнаних непридатними в мирний час чи обмежено придатними у воєнний.

«Їхні ровесники, придатні до військової служби, підпадають під статус призовника і, відповідно, мобілізації не підлягають», — пояснив голова оборонного комітету, член фракції «Слуга народу» Олександр Завітневич.

Водночас через правову колізію тисячі колишніх обмежено придатних віком до 25 років мобілізували.

Після двох місяців дискусій в оборонному комітеті депутати таки рекомендували парламенту ухвалити компроміс на базі трьох законопроєктів про заборону мобілізувати колишніх обмежено придатних хлопців до 25 років і про звільнення зі служби вже мобілізованих із цієї категорії.

Міністерство оборони й Генеральний штаб ЗСУ виступають проти такої ініціативи. Оскільки «певна кількість громадян використовувала норми законодавства стосовно визнання призовників непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час для ухилення від проходження строкової військової служби», зазначено в оприлюдненому на сайті Верховної Ради, висновку Міноборони за результатами розгляду законопроєкту.