Міноборони змінює систему харчування військових

Міноборони змінить систему харчування військових в 2025 році

Вища якість, посилений контроль, поділ товарів на категорії — закупівельна агенція Міноборони «Державний оператор тилу» (DOT) презентувала новий підхід до харчування військових.

«Цими вихідними постачальники харчових продуктів для ЗСУ долучилися до Food Supply Forum, який організувала команда DOT. Мета заходу — ознайомити ринок зі нововведеннями, що чекають на нього наступного року», — повідомляє пресслужба DOT.

Як зміниться забезпечення ЗСУ харчуванням?

Уже із січня 2025 року будуть діяти дві моделі — поточна (за якою зараз DOT співпрацює з постачальниками) та новий пілотний проєкт.

«З лютого 2025 року будуть діяти дві моделі паралельно: та, за якою DOT працює зараз, та нова пілотна модель. Такий підхід застосовується для забезпечення стійкості системи та безперервності процесу постачання. Трансформації в моделі харчування для військових мають підвищити ефективність постачання і водночас забезпечити дотримання високих стандартів якості продуктів», — зазначив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Які масштаби проєкту?

Географія пілоту — м. Київ, Київська, Вінницька, Житомирська, Черкаська та Кіровоградська області. А це 60 млн комплектів харчування для військових.

Що передбачає пілотний проєкт забезпечення ЗСУ харчуванням?

Основні зміни стосуються фінансової моделі взаємодії з постачальником, товарної моделі та процесу контролю якості.

  • Постачальник отримуватиме компенсацію вартості товару та плату за послуги (склад і транспорт) з урахуванням SLA — угоди про рівень послуг. Буде визначена та зафіксована гранична вартість каталогу.
  • За більшістю видів продукції (75%) через відкриті закупівельні майданчики ДОТ обиратиме виробників, яких будуть контрактувати постачальники. За рештою категорій постачальники самостійно визначатимуть виробників-субпідрядників. DOT своєю чергою може заблокувати їх за невідповідність якості та за порушення норм доброчесності.
  • Уся продукція буде проходити через розподільчий центр і лише потім відправлятися до військових частин. Це додатковий етап контролю якості, до якого будуть долучені фахівці DOT.
  • DOT застосовуватиме «чорний список» до постачальників та виробників — інструмент недопущення в майбутньому до харчування ЗСУ тих суб’єктів, які мали порушення договірних зобов’язань.

«Ідея пілотної моделі в зміні філософії взаємодії з постачальниками й виробниками через зміну їх стимулів та відкритість умов співпраці. Водночас наша головна мета — забезпечити підвищення рівня як якості продуктів, що отримують Збройні Сили, так і ефективності самого процесу постачання. Щоб при дотриманні прозорих правил гри всі учасники процесу були зацікавлені в забезпеченні безперервного та якісного постачання ЗСУ», — зазначила Галина Літош, програмна директорка DOT за напрямком харчування.