Наказ про відміну 16 журналів обліку офіційно оприлюднено

ЗСУ переходять на електронні журнали обліку

Офіційно оприлюднено наказ Міністерства оборони України, що скасовує низку бюрократичних норм та цифровізує облік військового майна, про який у Міноборони розповідали у серпні.

Нагадаємо, що 27 серпня у військовому відомстві повідомили про внесення змін до наказів № 232, 300 та 440, які стосуються обліку військового майна., яким:

  • скасовуються 16 неінформативних паперових книг і журналів. Наприклад, книги обліку руху осіб, що харчуються, чи журнал обліку мила;
  • скасовуються стелажні ярлики та штабельні картки для більшості складів;
  • атестати на харчування та майно військовослужбовців можна буде набрати на комп'ютері та роздрукувати. Раніше це були бланки суворої звітності, які писались від руки при переміщеннях військових;
  • скасовуються комісії для приймання-передачі військового майна;
  • скасовується звірка і ведення журналів результатів звірки обліку військового майна між військовими частинами й органами військового управління, що працюють в інформаційно-комунікаційних системах. Цими даними можна буде обмінюватися у цифровому вигляді.
  • дозволяється використовувати кваліфіковані електронні підписи та печатки при оформленні первинних документів та веденні обліку військового майна.

Тепер наказ Міністерства оборони № 560 від 15 серпня 2024 року офіційно оприлюднено.

Він набув чинності 26 серпня та вніс зміни до Положення про військове (корабельне) господарство Збройних Сил України, затвердженого наказом Міноборони від 16 липня 1997 року № 300, Інструкції про організацію речового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України в мирний час та особливий період, затвердженої наказом Міноборони від 29 квітня 2016 року № 232 та Інструкції з обліку військового майна у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міноборони від 17 серпня 2017 року № 440.

Повний текст цього наказу можна побачити на вебпорталі Верховної Ради.