Німеччині потрібно 100 років щоб відновити військову потужність рівня 2000-х років, — IfW

Німеччині потрібно 100 років щоб відновити військову потужність рівня 2000-х років, — IfW

Після десятиліть скорочення витрат на оборону Бундесвер не в змозі протистояти загрозі з боку росії. Згідно зі звітом Інституту світової економіки в Кілі (IfW), за нинішніх темпів, німецькій армії треба сто років, щоб поповнити військові ресурси до рівня 20-річної давності.

На думку експертів, розрив між військовими можливостями Німеччини та росії продовжує збільшуватися: «У світлі нинішньої загрози з боку росії та після десятиліть роззброєння Бундесверу, витрати нинішнього уряду на німецьку армію є абсолютно неадекватними».

Німеччині потрібно 100 років щоб відновити військову потужність рівня 2000-х років

Щоб отримати запаси танків, реактивних літаків і кораблів Бундесверу 20-річної давності, Німеччині знадобиться майже 100 років при нинішніх обсягах постачання, оцінюють експерти у звіті. На їхню думку, це пов'язано як з різким роззброєнням німецької армії в останні десятиліття, так і з надто повільною та ощадливою програмою озброєння за нинішнього федерального уряду.

Німеччині потрібно 100 років щоб відновити військову потужність рівня 90х років

У порівнянні з 2004 роком ресурси німецької армії різко скоротилися. 20 років тому Бундесвер мав 432 винищувачі, а у 2021 році, перед війною в Україні — лише 226. Кількість танків також різко впала — з 2398 у 2004 році до 339 у 2021 році. 123 танки, замовлені Міноборони Німеччини в липні цього року, повинні бути поставлені німецькій армії до 2030 року, і значна частина з них, як наголошувалося, призначена в першу чергу для нової бригади Бундесверу, що створюється в Литві.

Німеччині потрібно 100 років щоб відновити військову потужність рівня 2000-х років

Доповідь Кільського інституту показала, що Німеччина не має достатніх запасів гаубиць і боєприпасів. За оцінками експертів. Проблема Бундесверу, як зазначається в доповіді, полягає в бюрократії, тобто в незліченних правилах і нормах, які ускладнюють укладання контрактів. Критикували й темпи замовлень для збройової промисловості. «Росія виготовила б весь запас зброї Німеччини трохи більше ніж за шість місяців», — вважають експерти.

На думку авторів звіту IfW, нинішня Німеччина непридатна для ведення війни. «Наразі малоймовірно, що Бундесвер отримає набагато більше грошей. І тому пройде багато років, перш ніж Німеччина буде готова захищатися», — сказав Вофф.